Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon länsinaapuri tekee hyvää tulosta eikä ota lainaa – nämä 3 syytä selittävät kunnan kovaa talouskuntoa

Kunnan lainojen keskikorko on vain 0,45 prosenttia. Isot investoinnit ovat kuitenkin vasta edessä.

Kirkkonummen kunnan näkymät ovat yllättävän hyvät huolimatta yleisestä synkkyydestä taloudessa. Kunta tekee hyvää tulosta, eikä lisävelkaakaan ole tänä vuonna otettu, eikä todennäköisesti oteta ensi vuonnakaan.

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio esitteli viime torstaina varsin laihan budjettikirjan, kuten kaikki Suomen kunnat tänä syksynä tekevät. Kun sote-kustannukset siirtyvät hyvinvointialueille, samalla hupenevat kuntien verotulotkin.

Kirkkonummi on tekemässä tänä vuonna taloudenpidossaan reippaan ylijäämän. Ensi vuonna talousarvioesityksen mukaan ylijäämää kertyy lähes 18 miljoonaa.

Luvut ovat yli 10 vuoteen harvinaisen hyvät.

Säästölistoja ei ensi vuodelle ole laadittu. Aarnio varoittaa kuitenkin kiusauksesta, että rahaa olisi nyt pistää reippaasti jakoon.

− Budjettia ei ole kuitenkaan vihellellen tehty. Toimintamenot on käyty tiukalla kammalla läpi. Tietyllä tavalla ensi vuonna voidaan kuitenkin ottaa happea tulevaisuuden haasteisiin, kuvailee Aarnio.

Samoilla linjoilla on talousjohtaja Esa Lindell.

− Nyt kerätään voimia tuleviin koitoksiin.

Talousarvion hyvät luvut pohjautuvat pitkälti ensi kuussa avattavan hyvinvointikeskuksen kauppaan, josta kirjataan voittoa 15 miljoonaa euroa. Valtuusto on hyväksynyt kaupan, ja nimet on tarkoitus pistää paperille joulun alla.

Myös verotulot ovat ainakin tänä vuonna hyvällä mallilla. Niitä kertynee yli 7 miljoonaa euroa enemmän kuin oli arvioitu. Myös valtiolta on tullut ennakoitua enemmän koronatukia.

Isot haasteet ovat edessä ensi vuoden jälkeen. Kouluihin pitäisi investoida lähes 150 miljoonaa euroa.

Lähes 60 miljoonaa euroa maksavan Gesterbyn koulukeskuksen rakentaminen alkaa tammikuussa. Hanke toteutetaan leasing-rahoituksella, joten laskut alkavat langeta noin kolmen vuoden kuluttua.

Seuraavaksi ovat vuorossa uudet tilat kahdelle lukiolle ja uusi Nissnikun koulu Masalaan. Hankkeiden on määrä valmistua 3-4 vuoden kuluttua. Kantvikin ja Heikkilän koulujen remontit odottavat vuoroaan isojen kouluhankkeiden jälkeen.

Kirkkonummen veroprosentti on ensi vuonna 7,11, mikä on päätetty jo viime vuonna. Kunnat eivät saaneet ensi vuodeksi muuttaa veroprosenttiaan, vaan kaikilta kunnilta leikataan nykyisiä veroja 12,64 prosenttiyksikköä.

Kirkkonummen nykyinen veroprosentti on 19,74. Kuntalaisten ei kannata odottaa kuitenkaan veronalennuksia, sillä valtio kerää veroina itselleen sen, mitä kuntaveroista leikataan.

Kirkkonummen verotulot puolittuvat ensi vuonna tämänvuotiseen verrattuna. Seuraava pudotus verotuloissa on edessä 2024, sillä tämän vuoden jäännösveroja tilitetään kunnille vielä ensi vuonna.

Kiinteistöverot pysyvät Kirkkonummella talousarvioesityksen mukaan ensi vuonna entisellään.

Kunta on ottanut viime vuosina reippaasti lisää lainaa. Tänä ja ensi vuonna on suvantovaihe lainanotossa. Tänä vuonna uutta velkaa ei oteta.

Velkamäärä pysynee myös ensi vuonna ennallaan, ellei mitään yllätyksiä tule.

Lainaa on nyt ja vielä ehkä vuodenkin kuluttua noin 6 400 euroa asukasta kohden. Velkamäärä lähtee kasvamaan vuonna 2024.

Talousarvion tekemistä on helpottanut huomattavasti se, että erikoissairaanhoidon menoja ei enää tarvitse huomioida. Niihin on aina liittynyt suurta epävarmuutta, eikä kunta voi sairaalamenoihin itse vaikuttaa.

Kunnanhallitus käsitteli talousarvioesitystä 7.11., ja valtuusto päättää siitä 12.12.