Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies, 24, ja nainen harrastivat seksiä ja menivät nukkumaan yhdessä – aamuyöllä nainen heräsi yhdyntään, josta puuttui aktiivinen suostumus

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 24-vuotiaalle miehelle vuoden ja kuuden kuukauden ehdollisen vankeustuomion raiskauksesta.

Lisäksi mies tuomittiin 50 tuntiin yhdyskuntapalvelua sekä korvaamaan raiskauksen uhrille 4 000 euroa kärsimyksestä ja psyykkisestä häiriintymisestä.

Teko tapahtui yksityisasunnossa Espoossa keväällä 2021.

Oikeuden mukaan mies käytti hyväksi naisen tiedotonta tilaa tunkeutuessaan häneen aamuyöllä takaapäin, kun nainen oli unessa.

Mies ja nainen olivat tunteneet toisensa noin kuukauden ennen tapahtumaa. He olivat aiemmin päivällä nauttineet alkoholia yhdessä naisen asunnolla ja harrastaneet yhteisymmärryksessä seksiä. Tämän jälkeen he olivat menneet nukkumaan.

Aamuyöllä mies oli tunkeutunut naiseen tämän nukkuessa ja jatkanut yhdyntää naisen herättyä.

Mies myönsi tapahtumat pääpiirteittäin mutta kiisti raiskauksen. Mies kertoi luullensa naisen olleen hereillä. Toisekseen hän katsoi, että nainen olisi hereillä ollessaan voinut reagoida tilanteeseen.

Nainen puolestaan kertoi heränneensä miehen tunkeuduttua häneen mutta olleensa niin sokissa, että joutui paniikkiin.

Naisen mukaan hän olisi halunnut kieltää, liikkua tai sanoa jotain, mutta ei ollut kyennyt siihen.

Oikeus piti naisen kertomusta luotettavana. Sitä tuki todistajana kuullun psykologin lausunto, jonka mukaan nainen oli myöhemmin kriisitapaamisessa kertonut lamaantumisestaan.

Oikeus katsoi näytetyksi, että nainen oli ensin syvän unen takia ja sen jälkeen lamaantumisensa vuoksi ollut avuttomassa tilassa ja kykenemätön puolustamaan itseään tai ilmaisemaan tahtoaan.

Miehen toimintaa oikeus piti tahallisena.

Mies ei oikeuden mukaan ollut varmistunut siitä, oliko nainen hereillä.

Oikeuden mukaan miehenkin kertomus tapahtumista paljasti naisen käytöksen olleen tahdotonta ja passiivista, eikä aktiivista seksuaalista kanssakäymistä.

Käräjäoikeus katsoi, että mies ei näin ollen voinut erehtyä sukupuoliyhteyttä koskevasta suostumuksen vaatimuksesta.

Miehellä ei ollut aiempaa rikosrekisteriä, minkä vuoksi teko tuomittiin ehdollisena.

Keskiviikkona annettu tuomio ei ole vielä lainvoimainen.