Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Galleria Aarni täyttyy nyt äänistä – äänitaitelija Jaakko Autiolle kuorolaulu on osa suomalaisuutta

Galleria Aarnin näyttelyssä on nyt äänitaidetta – ensimmäistä kertaa gallerian historiassa.

Osan galleriatilasta on vallannut 18 kaiutinta ja 18 lauluääntä Nomad Vocals kuorosta. Teoksen tekijä on helsinkiläinen äänitaiteilija Jaakko Autio.

Läheisyys-installaatio tutkii ihmisen kaipuuta intiimiyteen ja yhteyteen.

Galleriassa on tuoli jokaisen kaiuttimen vieressä. Kävijän kannattaa istahtaa, rauhoittua ja kuunnella. Kun siirtyy istumaan jollekin muulle tuolille, kaiuttimista kuuluu erilainen äänimaisema.

Teos vie keskelle kuoron harjoitusta. Välillä kuuluu koko kuoron laulu, välillä yksittäisen laulajan.

Teos valmistui jo kaksi vuotta sitten, kun uusi sairaus, covid19, säikäytti suomalaiset ja koko maailman.

Aution alkuperäisenä ideana oli tehdä teos ihmisten yskimisestä ja kröhimisestä ja ripustaa tilaan myös koronaohjeita.

Kun teoksessa mukana oleva Nomad Vocalsin kuoronjohtaja Jussi Mattila kysyi, alkaako kuoro treenata jotain biisiä, Autio vastasi myöntävästi. Kuoro heittäytyi improvisoimaan ja siinä hetkessä syntyi sakraalinen teos.

– Kun aloin äänittää, minulta hävisi ajantaju kokonaan, vaikka yleensä tiedän äänitystilanteessa sekunnilleen, kuinka paljon aikaa on kulunut. Päätin hylätä idean yskimissambasta, Autio kertoo.

Senegalissa vietetyt lapsuusvuodet ovat vaikuttaneet vahvasti Aution kokemukseen musiikista ja suomalaisuudesta.

– Sanon itseäni sosiaaliantropologiksi, vaikka minulla ei alan koulutusta olekaan, Autio naurahtaa.

Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Senegalissa musiikkikulttuuri on vahvaa.

– Musiikista, tanssista ja muistista puhutaan siellä yhdessä sanalla 'lyriikat'. Ihmiset kokoontuvat viikoittain yhteen ja vahvistavat sillä korttelin elinvoimaa.

11-vuotiaana Autio muutti Suomeen ja Ylivieskaan. Se oli sokki.

– Mihin kulttuuriseen tyhjiöön tipahdinkaan! Siellä ei ollut muuta tekemistä kuin tv:n tuijottaminen.

Silloin Autio alkoi tehdä omaa musiikkia ja liekki on palanut siitä lähtien.

– Jos palaan Senegaliin, saan heti töitä, koska osaan miksata. Olen kuitenkin tehnyt tietoisen päätöksen asua täällä, äänisuunnittelijaksi opiskellut Autio sanoo.

– Suomalaisuus ei edusta minulle normaalia, suomalaiset tekevät suomalaisuuttaan eli he uudistavat aktiivisesti suomalaista tapaa olla olemassa, taiteilija analysoi.

Autio näkee, että ihminen kaipaa sulautumista itseään suurempaan kokonaisuuteen kuten luontoon, yhteisöön tai ideologiaan.

Hänelle taide on tapa kuulua Suomi-yhteisöön.

– Siksi haluan tehdä ruohonjuuritason taidetta, joka puhuttaa kaikkia.

Virossa työskennellessään Autio on huomannut, että suomalaisten tapa olla yhdessä on myös erilainen kuin virolaisten. Esimerkiksi suomalaiset kuorolaiset ovat valmiita heittäytymään, mutta virolaiset haluavat tehdä kaiken teknisesti oikein.

Kaikki tapahtumat, joissa ihmiset kokoontuvat yhteen, ovat Autiolle tärkeitä. Kuorolaulu on hänen mielestään aika suomalainen tapa olla yhdessä.

Autio on työskennellyt äänisuunnittelijana useissa kaupunginteattereissa sekä vapaalla taiteen kentällä esimerkiksi tanssitaiteen parissa. Hän on opiskellut äänisuunnittelua Metropoliassa ja Teatterikorkeakoulussa Helsingissä.

Galleria Aarnin etuosassa on nähtävillä taideyliopiston maisteriopiskelija Jemiina Halosen taidegrafiikkaa.

Kauppakeskus Sellon kolmannessa kerroksessa toimiva Galleria Aarni on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–16. Suljettu isänpäivänä 13. marraskuuta.