Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon asukaspuistoja uhannut lakkauttaminen on peruuntumassa – ”Tapa tukea vanhemmuutta”

Alun perin suunnitelmissa oli noin kymmenen asukaspuiston lakkauttaminen.

Kaikki Espoon asukaspuistot saanevat jatkaa, sillä 3. marraskuuta julkaistu kaupunginjohtajan talousarvioesitys sisältää tarvittavat rahat asukaspuistojen säilyttämiseksi.

Espoo suunnitteli lakkauttavansa noin kymmenen asukaspuiston toiminnan säästösyistä ensi syksyyn mennessä.

Myös valtaosa asukaspuistoissa toimivista kerhoista olisi lakkautettu.

– Valmistelussa on lähdetty siitä, että asukaspuistot voidaan säilyttää. Niitä pidetään tärkeinä nuorten perheiden kohtaamispaikkana ja tapana tukea vanhemmuutta, sanoo Espoon kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho.

Asukaspuistot toimivat kohtaamispaikkoina erityisesti perheille, jotka eivät käytä muita varhaiskasvatuspalveluita, kertoo Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila.

– Yhtään asukaspuistoa ei ole tarkoitus säästösyistä sulkea, Mattila sanoo.

– Kerhotoimintaa järjestetään sen mukaan, mitä on kysyntää ja mitä tilat sallivat.

Asukaspuistoilla on Espoossa pitkät perinteet, ja säästösuunnitelmat poikivat asiakaspalautetta asukaspuistojen käyttäjiltä ja henkilökunnalta, Mattila kertoo.

– Asukaspuistot lisäävät alueiden yhteisöllisyyttä, ovat tietynlaisia avoimia olohuoneita lapsiperheille.

Rinta-aho kertoo, että englantilainen Times-lehti kävi pari vuotta sitten tutustumassa asukaspuistotoimintaan ja ihastui siihen kovasti.

Monissa asukaspuistoissa järjestetään aamupäivisin toimintaa lapsiperheille, ja iltapäivisin sisätilat ovat pääasiassa koululaisten käytössä.

Toiminta ei ole lakisääteistä, joten siitä olisi mahdollista leikata.

– Näemme sen silti niin tärkeänä lapsiperheille, että haluamme tätä toimintaa espoolaisille tarjota jatkossakin, Rinta-aho sanoo.

Asukaspuistojen rajua karsimista esitettiin suomenkielisen varhaiskasvatuksen tulosyksikön talousarvioesityksessä vuodelle 2023 aiemmin syksyllä. Kasvun ja oppimisen lautakunta käsitteli asiaa syyskuussa.

Asukaspuistojen karsimisilla tavoiteltiin 1,3 miljoonan euron säästöjä.

3. marraskuuta julkistetussa kaupunginjohtajan budjettiesityksessä asukaspuistosäästöistä on luovuttu.

Lopullisesti asiasta päättää kuitenkin Espoon kaupunginvaltuusto.