Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jere Lehtinen: Isyys tekee jääkiekkoilijastakin paremman – "Auttaa näkemään asioita eri tavalla"

Suomen jääkiekkomaajoukkueen managerille ja kolmen lapsen isälle Jere Lehtiselle isänpäivä on tärkeä.

Matinkylästä maailmanmaineeseen noussut Jere Lehtinen tuli isäksi 27-vuotiaana.

Lehtisen työpaikalla Dallas Starsissa oltiin armollisia, kun suomalaishyökkääjän perheeseen syntyi esikoiskaksoset kesän 2000 jälkeen.

NHL-tähti sai training campin ensimmäiseltä viikolta vapaata, ja hän pääsi vaimonsa tueksi kaksosten syntyessä vähän ennen laskettua aikaa.

– Siihen asti elämä oli mennyt jääkiekon ehdoilla. Seuralta oli tietysti hieno ele, että pääsin mukaan synnytykseen. Eihän se alku mitenkään helppoa tyttökaksosten kanssa ollut, Lehtinen muistelee nyt yli 20 vuotta myöhemmin isänpäivän alla.

Kiekkoammattilainen myöntää, että useat isänpäivät on vietetty reissussa.

– Emme koskaan viettäneet isänpäivää jenkkikalenterin mukaan. Meille suomalainen isänpäivä marraskuussa oli se isänpäivä. Se oli usein pelipäivä.

Espoolaisen kiekkokoulun kirkkain tähti on aina elänyt jalat maassa. Lehtinen, 49, myöntää, että vanhemmuus tuli hänelle hyvään aikaan.

– Olihan se erilaista tulla kotiin pelimatkoilta. Vaikka kotona kaksosten kanssa ei aina ollut helpointa, onhan se kaunista, kun lapset kasvavat, Lehtinen herkistyy.

Onhan se kaunista, kun lapset kasvavat.

Kiekkoammattilaisen arki on askeettista. Lehtisen onneksi hän sai pelata koko NHL-uransa 14 vuotta Dallasissa.

– Pelaamisesta nauttii vielä enemmän, kun lapsi – tai meille lapset – syntyivät. Siinä saa jakaa omaa unelmaansa osaksi lastensa elämää, Lehtinen kiteyttää vanhemmuutta omalta osaltaan.

Lehtisen perheessä on kolme lasta, kaksossiskokset ja heitä kolme vuotta nuorempi poika.

Perhe muutti takaisin Suomeen neljä vuotta Lehtisen peliuran päättymisen jälkeen 2014.

Nyt kotona asuu enää kuopus. Kaksoset ovat muuttaneet maailmalle: Toinen Amerikkaan, toinen Englantiin.

– Onneksi nykyään on uusia tapoja kommunikoida lasten kanssa.

Vaikka isä ei työkiireiltään ole juhlapäivinä ennättänyt olemaan aina kotona, on perheellä tiivis ja läheinen side.

– Oven takanahan on lapsille avautunut uusi maailma, kun koti on jäänyt taakse. Kyllä meillä avoimesti asioista keskustellaan. Toisinaan tytöt kyselevät, että miten olemme tietyissä tilanteissa toimineet ja selkeästi meidän vanhempien neuvot kelpaavat heidän arkeensa, Lehtinen sanoo.

Lehtinen on ylpeä espoolaisuudestaan. Hän asuu edelleen Matinkylässä, josta kaikki alkoi. Paikka on hänelle tuttu, siihen liittyy kasvaminen ja oman elämäntarinan juuri.

Työnsä maajoukkueen general managerina Lehtinen kokee arvokkaaksi.

– Kansainvälisillä kentillämme pelaavista kiekkoilijoistamme olen saanut nähdä lähes jokaisen pelaajamme kasvutarinan. Pelaajien kehittyminen urheilijoina ja ihmisinä motivoi, se antaa valtavasti energiaa, Lehtinen ynnää.

Nuorille pelaajille hän haluaa antaa yhden neuvon.

– Isyys ja vanhemmuus antaa urheilijalle enemmän kuin ottaa. Se auttaa näkemään asioita eri tavalla, tekee myös pelaajasta paremman, Lehtinen rohkaisee nuoria urheilijoita vanhemmuuteen.

Pelihommissa Lehtisen isänpäivät kuluvat tänäkin vuonna, sillä EJK:n kasvatilla on meneillään jo yhdeksäs kausi maajoukkueen GM:nä.

Jääkiekon Karjala-turnaus avaa Euro Hockey Tourin (EHT) isänpäivän viikonloppuna, ja siksi Lehtinen syö juhlakakkua muualla kuin kotona.

Tänä vuonna Karjala-turnaus pelataan vanhassa pääkaupungissa Turussa Helsingin Hartwall Areenan sulun takia.