Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä vie haudalle tällaista kynttilää – "Täyttyvät vedellä ja rikkoutuvat pakkasessa"

Syksyn tulo näkyy hautausmailla, kun kesäkukat korjataan pois ja tilalle tulevat kynttilät.

Syksyn edetessä lyhtyjä ja kanervia on alkanut ilmaantua haudoille. Sopivaa lyhtykynttilää valitessa kannattaa yksi materiaali jättää pois, neuvoo seurakunnan puistopäällikkö Kari Kouhia.

– Lasikuoriset kynttilät ovat huono vaihtoehto, koska ne särkyvät helposti, sillä ne täyttyvät vedellä ja rikkoutuvat pakkasessa ja ovat kaiken lisäksi sekajätettä, koska niiden lasi ei ole kierrätyskelpoista.

– Ehdottomasti suositeltavin on lyhty, joka kestää useita vuosia ja johon voi tuoda uuden oikean kynttilän.

Lehdet viedään omaan kompostiin.

– Muovikuoriset kynttilät aiheuttavat melkoisen jätekuorman, joka ikävä kyllä on ollut jo vuosia kasvamaan päin.

Ympäristön ja hautausmaan siisteyden kannalta lyhtyjen ja kynttilöiden tuojien tulee huolehtia myös niiden lajittelusta jäteastioihin.

– Mieluusti melko pian sen jälkeen, kun ne ovat palaneet loppuun, koska tuuli ja osin myös linnut levittävät kynttilöitä.

Kouhia sanoo työntekijöiden keräävän kynttilät yhteismuistomerkeiltä, mutta ei yksityisiltä haudoilta. Led-kynttilät ovat vaivattomia, mutta pakkasessa niiden teho hiipuu nopeasti ja Kouhian muistuttaa, että hautausmaan jäteastioihin niitä ei voi laittaa, koska ne ovat ser-jätettä, jota hautausmaalla ei kerätä.

Käytetyin syyskukka haudoilla lienee calluna, eli aitokanerva, koska se on kestävämpi kuin kellokanerva, joka kuivuu herkemmin.

– Myös krysanteemeja ja koristekaaleja käytetään ja orvokki on syksylläkin kestävä pientä pakkasta vastaan, vaikka sitä ehkä ei mielletä syyskukaksi. Perennoissa, eli monivuotisissa kasveissa on monia myöhään syksyllä kukkivia lajeja, esimerkiksi syysasteri, syyskaunosilmä ja eräät maksaruohot. Kasteluvesi on talveksi jo katkaistu ja vettä vaativille kukille kannattaa ottaa vesipullo mukaan, sanoo Nurmijärven seurakunnan puistopäällikkö Kari Kouhia.