Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtio vie jopa 3 miljardia verotuloja Espoosta ja Helsingistä – taustalla kaksi syytä

Helsingissä ja Espoossa maksetaan paljon valtion tuloveroa ja pääomaveroja, koska kaupungeissa asuu paljon varakkaita ja suurituloisia ihmisiä.

Helsinkiläiset ja espoolaiset rahoittavat valtiota noin kolmella miljardilla eurolla tuloveroina.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä arvosteli äskettäin valtiota siitä, että se nappaa kasvavan ja liian suuren siivun espoolaisten maksamia veroja omiin tarpeisiinsa. Mäkelän mukaan valtio vie Espoolta noin miljardin euron edestä verotuloa ensi vuonna.

Nyt arvosteluun yhtyy Mäkelän kollega, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.).

Valtion tuloveroa kerättiin helsinkiläisiltä vuonna 2020 noin 1,3 miljardia euroa ja pääomatuloveroa 0,6 miljardia euroa.

Summa on valtava, sillä kaupungin omaan käyttöön tuleva kunnallisvero oli vastaavana aikana vain 2,8 miljardia euroa.

Helsinkiläisten osuus valtion tuloverosta oli 23 prosenttia ja pääomatuloverosta 20 prosenttia.

Vartiaista valtion imuroima veropotti pöyristyttää.

– Helsinki vetää mielellään mukanaan muuta Suomea ja rahoittaa sitä, mutta liika on liikaa. Olisi koko valtakunnalle eduksi, että Helsinki voisi käyttää enemmän verotuloista.

– Soteuudistuksen edetessä sotemenoja siirtyy vielä entistä voimakkaammin helsinkiläisten maksettavaksi.

Etenkin nyt, kun Helsingillä on edessään suuria raideliikenneinvestointeja, Vartiaisen mukaan olisi kohtuullista että valtio tukisi enemmän joukkoliikenneinfraa.

– Muissa Pohjoismaissa valtio rahoittaa sitä merkittävästi enemmän.

Mistä epäsuhta sitten johtuu?

Ilmiön taustalla on valtion tulovero, joka rokottaa suhteessa enemmän espoolaisia ja helsinkiläisiä, koska Espoossa ja Helsingissä asuu paljon hyvätuloisia. Ansiotuloveroa joutuu maksamaan vasta, kun tulot ylittävät tietyn summan. Tänä vuonna raja on palkansaajalla reilut 40 000 euroa.

– Suomessa on suhteellisen progressiviinen verotus, koska täällä on haluttu, että pienistä tuloista ei veroja juuri makseta. Tästä vallitsee laaja poliittinen yhteisymmärrys, Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola toteaa.

Myös isot pääomatulot keskittyvät usein Helsinkiin, Espooseen ja muualle Uudellemaalle.

Lue myös: Espoon kaupunginjohtaja jyrähtää miljardin euron menetyksestä: "Espoon osalta on nyt ylitetty kohtuus"