Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haluatko tehdä autotallista miesluolan? – Älä tee näitä mokia, sanoo palotarkastaja

Muista lukea myös vakuutusyhtiön antamat suojeluohjeet.

Autotalli on autotalli, ei korjaamo, verstas eikä sekalaisten tavaroiden varasto. Jos autosuojan, siis autotallin tai autokatoksen, haluaa ottaa muuhun käyttöön, se vaatii paperitöitä eli luvan hakemista käyttötarkoituksen muutokselle.

– Autotalli on moottoriajoneuvojen säilyttämiseen tarkoitettu tila. Siellä saa pitää auton lisäksi renkaat, tavallisia autotarvikkeita ja tarkkaan määrätyn määrän polttoainetta sen lisäksi, mitä auton tankissa on, palotarkastaja Jari Heikkilä Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta muistuttaa.

– Mopo, moottoripyörä, ruohonleikkuri, moottorikelkka ja veneen perämoottori ovat sallittuja säilytettäviä autosuojassa. Samoin siellä saa olla auton peräkärry ja yksi rengaskerta autopaikkaa kohden.

– Isännän sohva ja nojatuolit eivät kuulu autotalliin, vaikka sellaisetkin on tarkastuksella nähty.

Jos tila siis on rakennusluvassa autosuojaksi määritelty, sitä ei saa käyttää oleskelu- tai kokoontumispaikkana, verstaana eikä myyntitilana.

Työkaluja ja korjausvälineitä siellä saa säilyttää, mutta ei kaasuhitsauslaitteita, joissa kaasupullot ovat kytkettyinä.

Tänä syksynä moni on tilannut talvea varten enemmän takka- ja saunapuita ja miettii niille säilytyspaikkaa. Autotalliin niitä ei kuitenkaan saa pinota.

Minkä verran polttoaineita, nestekaasua, aerosoleja ja muita herkästi syttyviä ja palavia aineita missäkin tilassa saa säilyttää, selviää oheisesta taulukosta. Erityisesti kannattaa huomata se, että yhteisissä kellaritiloissa kuten kerrostalon häkkikellarissa niitä ei saa säilyttää ollenkaan.

Ohjeita ja neuvoja saa pelastuslaitoksen nettisivuilta, palotarkastajilta ja muun muassa Suomen pelastusalan keskusjärjestön Spekin nettisivuilta. Palotarkastaja Jari Heikkilä neuvoo lukemaan tarkkaan myös oman kotivakuutusyhtiön antamat suojeluohjeet.