Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainasta tulee kuolinuutisia Suomeen – Aztem, 33, kertoo jatkuvasta jännityksestä

Ukrainalaisista kausityöläisistä osa on palannut, mutta moni jää Suomeen Aztem Cheznetskyin tavoin.

Miltä tuntuu herätä aamuisin töihin, kun mieltä painaa jatkuva kova huoli omista vanhemmista, sisaruksista ja ystävistä? Sen tietää ukrainalainen Aztem Cheznetskyi, 33, joka työskentelee neljättä kauttaan Wennborgin marjatilalla.

Cheznetskyi on kotoisin Keski-Ukrainasta Vinnytsjan alueelta, jota Venäjän hyökkäyssota ei ole runnellut yhtä pahasti kuin monia muita alueita. Hyvinkäällä miehen kanssa asuvat vaimo ja 6- ja 3-vuotiaat lapset, mutta miehen vanhemmat, veli sekä monet ystävät ovat edelleen Ukrainassa.

– Veljeni työskentelee sairaanhoidossa ja sotatilalain takia hän ei voi lähteä maasta, Cheznetskyi kertoo.

– Soittelen vanhempieni kanssa joka päivä ja veljeni kanssa viikoittain. Kylässä, jossa vanhempani asuvat, tilanne ei ole kovin paha, mutta he kertovat silti sotakoneiden lentävän yli päivittäin. Enoni on rintamalla. Kyselen jatkuvasti, voisinko jotenkin auttaa täältä käsin.

Cheznetskyi perheineen sai asunnon Hyvinkäältä talveksi vastaanottokeskuksen avulla. Mies aikoo etsiä itselleen talveksi toisen työn, kun marjatilan työt päättyvät. Lapset aloittivat viime viikolla päiväkodissa. Arki rullaa, mutta ikävä Ukrainaan on kova.

– Toivon, että sota loppuisi ja voisimme mennä kotiin, koska siellä on perheeni. Toivon sitä joka päivä.

Ukrainan tilanne on osaltaan heijastanut myös Wennborgin tilan töihin. Tilan yrittäjä Jarkko Hietanen kertoo, että välillä pelko omien läheisten puolesta on nostanut työntekijöiden stressitasot korkealle.

– Kerran tilalla kävi ambulanssi tutkimassa työntekijän, kun stressi nousi niin korkealle. Ja on ollut ihan pyörtyilyäkin, Hietanen kuvailee.

Eikä suru-uutisiltakaan ole vältytty. Cheznetskyi kertoo, että erään työkaverin veli kaatui sodassa.

– Se oli kamalaa meille kaikille, mies toteaa.

Kesäkaudella Wennborgin tilalla työskenteli kaikkiaan 150 ukrainalaista. Töissä heistä on enää 15, sillä valtaosan työt päättyivät elokuussa.

– Meidän työntekijöistämme suurin osa on Keski-Ukrainan alueelta. Valtaosa heistä on palannut kotiinsa, Hietanen sanoo.

Suurin osa Wennborgin tilan työntekijöistä on pitkäaikaisia, jopa yli 10 vuotta tilalla työskennelleitä. Huoli heidän puolestaan on kova, Hietanen myöntää.

Tällä hetkellä työskentelevistä 15:sta työntekijästä kaikki ovat jäämässä talveksi Suomeen. Hietanen kiittelee, että vastaanottokeskuksen kautta asunnot ovat järjestyneet talveksi ja osalle on löytynyt myös työpaikka.

– Osa on saanut talveksi työtä esimerkiksi Myllyn Parhaalta.

Riihimäen ja Hyvinkään vastaanottokeskuksien johtaja Jussi Toopakka kertoo, että vastaanottokeskuksessa ei erotella tilapäisen suojelun saajia sen mukaan, onko henkilö ollut kausitöissä Suomessa vai onko hän vasta saapunut maahan.

– Meille on tullut jonkin verran ihmisiä, jotka siirtyvät yksityismajoituksesta keskusmajoitukseen. Sitä on ollut syksyllä hieman enemmän kuin kesällä. He saattavat olla ihmisiä, jotka ovat olleet esimerkiksi tiloilla töissä, Toopakka sanoo.

– Kaikki ovat samalla viivalla majoituksen suhteen.

Toopakka toteaa, että vastaanottokeskuksen kautta löytyy aina majoitus tilapäistä suojelua saaneelle, mutta takuuta siitä, miltä paikkakunnalta majoituksen saa, ei voida antaa.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Aamupostissa.