Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuuksion kansallispuistoon kaavaillaan isoa laajennusta – Helsinki myisi virkistysalueensa valtiolle

Helsingin kaupunki ja Metsähallitus ovat aloittaneet selvityksen Nuuksion kansallispuiston laajentamisesta.

Kaupunki kertoo tiedotteessa puntaroivansa, voidaanko Nuuksion lähellä sijaitsevat Helsingin omistamat virkistysalueet liittää osaksi kansallispuistoa.

Laajennus edellyttäisi maakauppoja Helsingin ja valtion kesken.

Mikäli hanke toteutuu, kasvaa kansallispuiston pinta-ala merkittävästi.

Kansallispuisto on nykyisin 5 518 hehtaarin laajuinen, ja selvitykseen sisältyy uusia alueita enimmillään noin 3 000 hehtaaria.

Helsingin omistamat Luukin, Vaakkoin, Salmen, Karjakaivon ja Pirttimäen virkistysalueet sijaitsevat Espoossa ja Vihdissä Nuuksion kansallispuiston välittömässä läheisyydessä.

Niiden liittäminen osaksi kansallispuistoa voisi Helsingin mukaan turvata alueiden luontoarvot ja sujuvoittaa ylläpitoa, kun Nuuksion kävijäpaine saataisiin hajautettua laajemmalle alueelle.

Kansallispuistossa käy vuosittain yli 300 000 ihmistä. Helsingin omistamilla virkistysalueilla kävijämäärät vaihtelevat 50 000:n ja 200 000:n välillä.

Nuuksion laajentaminen sopisi Helsingin mukaan sen kiinteistöstrategiaan, jossa tavoitteena on luopua rajojen ulkopuolisesta maanomistuksesta.

Keskustelua Nuuksion laajentamisesta on käyty pitkään, kertoi ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) Länsiväylälle viime kesänä vieraillessaan kansallispuistossa. Tähän asti konkreettiset toimet ovat kuitenkin puuttuneet

– Otamme kaikki ehdotukset Nuuksion kansallispuiston laajentamisesta ilolla vastaan, Ohisalo kommentoi Länsiväylälle elokuussa 2022.

Lue myös: Ministeri haluaa kasvattaa Nuuksion kansallispuistoa – "Hallituskautta on jäljellä ensi kevääseen"

Nyt käynnistyneessä laajentumisselvityksessä huomioidaan alueiden käyttäjien tarpeet. Mielipiteitä voi käydä kertomassa Kerro kantasi -palvelussa.

Selvityksen on määrä valmistua vuoden 2022 loppuun mennessä.

Jos kansallispuiston laajentamista koskeva maakauppa toteutuu, päätöksen asiasta tekee Helsingissä kaupunginhallitus.

Lue myös: Uusi yli 20 hehtaarin luonnonsuojelualue Espooseen – "Ajattelin, että laajennetaan vähän", sanoo Histan isäntä