Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes 70% mausteista osoittautui määräysten vastaiseksi Tullin tehovalvonnassa – tässä selitys

Lähes 70 prosenttia Suomeen tuoduista mausteista osoittautui määräysten vastaiseksi. Asiasta tiedottaa Tulli, joka on tehnyt tehovalvontaa nyt mausteiden osalta.

Määrässä on kasvua, sillä vuonna 2021 Tulli tutki tavanomaisessa valvonnassaan noin 140 erilaista maustetuotetta. Niistä yhteensä 37 prosenttia oli määräystenvastaisia.

– Luku selittyy näytteenoton tavallistakin tarkemmalla kohdentamisella, vaikka elintarvikepetoksia ei löytynytkään. Tehovalvontaan valittiin tuontieriä ja toimijoita, joiden tuotteista oletettiin todennäköisimmin löytyvän määräystenvastaisuutta, Tullilaboratorion johtaja Pirjo Sainio kertoo.

Tulli valvoi ulkomaisia ja värikkäitä mausteita tehostetusti kesällä 2022 osana Tullin, Ruokaviraston ja kuntien elintarvikevalvonnan yhteistä elintarvikepetosten projektia. Tehovalvonta kohdistettiin toimijoihin, joiden eristä oletettiin aikaisempien havaintojen perusteella löytyvän poikkeamia.

24:sta tutkitusta mausteesta yksitoista sai huomautuksen ja viiden tuotteen tuonti kiellettiin, mutta kiellettyjä väriaineita mausteista ei löytynyt. Tulli puuttui mausteiden kasvinsuojeluainejäämiin, mikrobeihin ja puutteellisiin pakkausmerkintöihin.