Espoon asuntomarkkinoilla on nyt kaksi ryhmää, jotka hyötyvät hintojen laskusta.
Asuntojen hinnat ovat viime kuukausina laskeneet ja kauppa on hiljentynyt Espoossa ja muualla pääkaupunkiseudulla. Hypoteekkiyhdistys on ennustanut laskun jatkuvan vuoden 2023 lopulle saakka.
Pahin hintakuoppa on kuitenkin Espoossa ja muissa kasvukeskuksissa nopeammin ohi, uskovat asiantuntijat.
Pääekonomisti Juhana Brotherus Hypoteekkiyhdistyksestä arvioi, että hintakehityksessä vaikein aika ovat seuraavat noin kuusi kuukautta.
– Korkokehitys on keskeinen tekijä. Kun korkojen nousu ja nousun odotukset päättyvät, ehkä jo ensi keväänä, tilanne voi helpottaa, hän sanoo.
Samoilla linjoilla on espoolainen kiinteistövälittäjä.
– Espoon asuntomarkkina pyörii pääosin perheiden tarpeiden mukaan ja ne jatkuvat kuten ennenkin. Perheet kasvavat ja pienenevät, ihmisiä muuttaa yhteen ja eroaa. Puoli vuotta voi olla hitaampaa, mutta sitten patoutunut kysyntä alkaa purkautua, sanoo Kiinteistömaailma Leppävaaran yrittäjä Jenny Karttunen.
Brotherus muistuttaa, että vaikka hinnat laskevat, mistään romahduksesta ei ole kyse. Hän arvioi kuitenkin, että parikin vuotta kuluu ennen kuin hinnat ovat kivunneet takaisin alkukesän 2022 huipputasolle.
– Asuntomarkkinoilla mennään nyt täysin poikkeuksellisesta kuumasta korona-ajasta vähän viileämpään aikaan, hän kuvaa.
Lämmitysmuoto on valtavan tärkeä.
Jenny Karttunen, yrittäjä
Espoon asuntomarkkinoilla on nyt ostajan markkinat ja hyvienkin kohteiden hinnoista voi Brotheruksen mukaan neuvotella.
Erityisesti tilanteesta hyötyy yksi ryhmä: ensiasunnon ostajat. Kun he ovat viime vuosina joutuneet nuolemaan näppejään sijoittajien viedessä kallistuvat pienet asunnot, on asetelma nyt kääntynyt päälaelleen.
– Niille ensiasunnon ostajille, joiden tulot pysyvät, ensi vuosi tulee olemaan todella hyvä. Pienistä asunnoista on tarjontaa rutkasti enemmän kuin tähän saakka ja hinnoista voi tinkiä, Brotherus sanoo.
Toinen voittajaryhmä ovat Brotheruksen mukaan vuokra-asujat, joille niin ikään riittää tarjontaa.
Selkein häviäjäryhmä ovat sijoittajat. Varsinkin kovaa velkavipua käyttäneiden tilanne on Brotheruksen mukaan merkittävästi huonontunut.
Omakotitaloissa ongelmissa ovat ne omistajat, joiden kodit kaipaavat isoja remontteja. Erityisesti tämä koskee sähkö- tai öljylämmitteisiä taloja.
– Nämä alkavat olla varsinaisia myrkkypillereitä. Huonoihin aikoihin liittyy aina se, että ostajat alkavat olla kranttuja, Brotherus sanoo.
Sama kokemus on Karttusella.
– Lämmitysmuoto on valtavan tärkeä tällä hetkellä. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että sähkölämmitteisistä taloista ei tällä hetkellä saa sellaisia hintoja kuin myyjät haluaisivat, Karttunen toteaa.
Espoon sisällä hintojen kehitys on Karttusen mukaan yhä eriytyneempää. Hinnat nousevat etenkin alueilla, joilla rakennetaan paljon. Samoilla alueilla saattaa kuitenkin olla vanhoja asuntoja, joiden hinnat eivät nouse yhtä hyvin.
– Toisaalta esimerkiksi Perkkaa on hyötynyt siitä, että viereen Vermonniittyyn on rakennettu paljon uutta. Ihmiset huomaavat, että ihan vierestä voikin saada enemmän neliöitä halvemmalla, Karttunen sanoo.
Tapiolan suosio on Espoon asuntokaupassa Karttusen mukaan edelleen omissa sfääreissään. Tulevaisuudessa hän uskoo, että hinnat nousevat Espoossa erityisesti Leppävaarassa.
– Sijainti ja liikenneyhteydet ovat loistavat. Metrovarressa hinnat alkoivat nousta jo ennen kuin metro aloitti, ja uskon, että alue on piikkinsä saavuttanut.
Suurimpia haasteita myynnissä on Karttusen mukaan 70- ja 80- lukujen asunnoilla.
– Tämä näkyy esimerkiksi Kivenlahdessa, jossa on paljon 70-luvun asuntoja. Metro ja meri eivät näy asuntojen hinnoissa niin paljon kun voisivat. Sama koskee Soukkaa.