Hankalin tilanne on Kivenlahden, Matinkadun ja Samarian terveysasemilla. Paras tilanne puolestaan Kilossa, Kalajärvellä ja Isossa Omenassa.
Se, pääseekö espoolainen kiireettömään hoitoon julkiselle puolelle, vaihtelee terveysasemittain.
Osalla terveysasemista ei ole päivittäin kiireettömiä aikoja koko viiden viikon jaksolle, jolle varauskirjat ulottuvat.
Tällainen on tilanne Kivenlahden, Samarian ja espoonlahtelaisia hoitavalla Matinkadun väistöterveysasemalla.
– Perinteisellä tavalla toimivista terveysasemista kohtuullisesti pärjää Leppävaara, jonka T3-aika pyörii 20–30 päivässä. Muilla asemilla joudumme myymään kiireettömissä asioissa ajoittain ei oota, kertoo johtava ylilääkäri Anu Mustakari Espoon kaupungilta.
– Osassa tapauksista joudumme arvioimaan, vaatisiko asia kiireellistä hoitoa. Kiireellisissä asioissa hoitoon pääsee hyvin kaikilla asemilla, Mustakari kertoo.
T3-aika kertoo montako vuorokautta potilas on keskimäärin odottanut pääsyä lääkärin kiireettömälle vastaanotolle.
Täysin toisenlainen tilanne on Kilon, Kalajärven ja Ison Omenan terveysasemilla, joihin saa yleensä kiireettömän ajan 2–5 päivässä.
Nämä terveysasemat ovat siirtyneet niin sanottuun tiimimalliin, joka kehiteltiin nimen omaan hoitojonojen purkamiseksi ja hoidon jatkuvuuden tueksi.
Tavoitteena on aloittaa hoito heti asiakkaan otettua yhteyttä ja kutsua terveysasemalle vain ne potilaat, joiden asiaa ei voi edistää etänä.
Tiimimallia aiotaan laajentaa. Tapiolan terveysaseman henkilökuntaa valmennetaan parhaillaan uuteen toimintatapaan.
Leppävaaran terveysaseman siirtyminen kohti tiimimallia alkaa tulevana keväänä, Matinkadun ja Kivenlahden terveysasemien vuoden päästä syksyllä, Mustakari kertoo.
– Mikään malli ei tee autuaaksi, mutta tämä malli mahdollistaa ketteryyden ja sisältäpäin toiminnan kehittämisen, Mustakari sanoo.
– Oman arvioni mukaan meidän on mahdotonta vastata perinteisellä tavalla pandemia-ajan jälkeiseen hoitovelkaan, Mustakari sanoo.

Osa tiimimallin tehokkuutta on aiempaa suurempi etänä hoidettavien osuus. Asiakas kutsutaan paikalle vain silloin, kun se on välttämätöntä.
Perinteiseen tapaan toimivilla terveysasemilla noin 50 prosenttia yhteyttä ottaneista hoidetaan etänä. Tiimimallilla toimivissa terveysasemilla etänä hoidettavien osuus on 60–70 prosenttia.
– Oppi on se, että etävastaanotto heti ensikontaktissa toimii valtaosalle hyvin. Kun tehdään hyvä haastattelu ja otetaan mahdollisesti laboratorionäytteet, niin moni asia voidaan hoitaa etänä. Vanhassa mallissa ajattelimme, että onni ja autuus on se, että potilas pääsee lääkärille. Nyt ajattelemme, että tärkeintä on se, että avun saa nopeasti ja oikean ammattilaisen toimesta.
Mustakarin mukaan etänä ja läsnä hoidettavien vaivojen kategorioita ei ole tehty, vaan ammattilaiset arvioivat jokaisen tilanteen erikseen.
Esimerkiksi vatsaoireista ja gynekologisista tai neurologisista vaivoista kärsivät kutsutaan usein paikan päälle.
Mustakarin mukaan asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä uudenlaiseen toimintatapaan. Etävastaanottoja ei juuri ole kritisoitu.
Ison Omenan terveysasema siirtyi alkuvuodesta tiimimalliin ja Iso Omena on vetänyt tänä vuonna eniten terveysaseman vaihtajia, 442.
– Isosta Omenasta on tullut vetovoimainen asema hyvän sijaintinsa vuoksi. Myös tiimimalliin siirtyminen on lisännyt sen vetovoimaa. Emme ole pystyneet täysin vastaamaan kysyntäpiikkiin, Mustakari kertoo.
Terveysasemien toimintaa haastaa myös sote-uudistus, joka siirtää palvelut vuodenvaihteessa hyvinvointialueille. Lisäksi terveysasemilla on haasteita lääkäreiden rekrytoinnissa, Mustakari kertoo.
Omien terveysasemien lisäksi espoolaisia palvelee Pihlajalinnalle ulkoistettu Piispanportin terveysasema ja kaksi palveluseteliterveysasemaa Espoon keskuksessa. Näillä asemilla kiireettömään hoitoon pääsee 4–5 päivässä.