Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 500 miljoonan jättihanke otetaan käyttöön – "Vuosikymmenen merkittävin ympäristöteko koko maassa"

Espoon Blominmäen uusi jätevedenpuhdistamo on valmis ja otetaan käyttöön loppuvuoden aikana.

Kehä III:n tuntumaan kallion sisään louhitun puhdistamon pinta-ala on noin 10 hehtaaria ja siellä puhdistetaan piakkoin 400 000 asukkaan jätevedet.

Noin 510 miljoonaa euroa maksaneen puhdistamon toiminnasta vastaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

HSY:n mukaan uusi puhdistamo parantaa läntisen pääkaupunkiseudun jäteveden puhdistustulosta merkittävästi.

– Euroopan ja maailmankin mittakaavassa huipputehokas jätevedenpuhdistus suojelee rannikkovesiä ja Itämerta. Voimmekin Blominmäen käyttöönoton kohdalla puhua tämän vuosikymmenen merkittävimmästä ympäristöteosta Suomessa, toteaa HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred tiedotteessa.

Blominmäen jätevedenpuhdistamo tulee poistamaan jätevedestä yli 96 prosenttia sen sisältämästä fosforista ja orgaanisesta aineesta sekä yli 90 prosenttia typestä. Vaikka asukasmäärä ja puhdistettavan jäteveden määrä tulevaisuudessa kasvaa, sekä asukaskohtainen kuormitus että kokonaiskuormitus Itämereen vähenevät nykyisestä erityisesti typen osalta.

Lue myös:

Espoossa sijaitsevan kallion uumenissa rakennetaan valtavaa puhdistamoa, jonka pitäisi riittää sadaksi vuodeksi –  tunnelit kuljettavat puhdistetun veden merelle 7,5 kilometrin päähän rannasta

Uusi puhdistamo on HSY:n mukaan myös energiatehokas.

Jäteveden puhdistus kuluttaa paljon energiaa, mutta jätevettä voidaan käyttää myös hiilineutraaliin energiantuotantoon. Puhdistamon mädättämöissä syntyy jätevesilietteestä biokaasua, jota poltetaan kaasumoottoreissa. Ne tuottavat merkittävän osan puhdistamon sähkön ja lämmön tarpeesta.

– Puhdistamolla on muitakin energiaviisaita ratkaisuja, joiden ansiosta se on lämmön suhteen omavarainen ja pystyy tuottamaan noin 70 prosenttia tarvitsemastaan sähköstä. Lisäksi Fortum käyttää puhdistetun jäteveden sisältämää lämpöä kaukolämmön tuotantoon, kuten on jo tehty Suomenojan aikana, kertoo HSY:n vesihuollon toimialajohtaja Mari Heinonen tiedotteessa.

Blominmäen puhdistamoon johdetaan jätevesiä Espoosta, Kirkkonummelta, Kauniaisista, Siuntiosta ja Länsi-Vantaalta. Näiden alueiden jätevedet käännetään viemäriverkostossa kohti Blominmäkeä tiiviissä tahdissa loppuvuoden aikana.

Samanaikaisesti ajetaan Suomenojan puhdistamon toimintaa alas vaiheittain.

Suomenojan jätevedenpuhdistamo on tarkoitus purkaa. HSY valmistelee purkua Espoon kaupungin kanssa. Purkutöiden on tämän hetken tiedon mukaan määrä alkaa syksyllä 2023.