Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sosiaalialan kriisi: Kiire ja huono johtaminen luo uupumuskierteen – Näin valtava joukko harkitsee nyt alanvaihtoa

Työvoimapulasta kärsivällä sosiaalialalla lähes puolet on uupunutta ja harkitsee alanvaihtoa. Työn tekemisen edellytykset ovat heikot ja asiakkaiden tarpeita ei pystytä täyttämään. Myös mitoitustilastoja kaunistellaan, jotta organisaatio pääsee tavoitteisiinsa näennäisesti.

Asiasta kertoo sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia tiedotteessaan.

Talentian jäsenkyselyn mukaan sosiaalialan ammattilaisista 44 prosenttia joutuu työskentelemään vastoin ammattietiikkaansa. Tärkeimpinä syinä esiin nousivat kiire (68 prosenttia), asiakkaiden liian suuri määrä ja ajan riittämättömyys (55 prosenttia) sekä huono johtaminen (41 prosenttia).

– Se riistää itseä niin paljon, kun tiedän mitä töissä olevat lapset tarvitsevat ja ovat oikeutettua saamaan, mutta olosuhteet eväävät ne heiltä, kuvaa yksi vastaajista työtään tiedotteessa.

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio muistuttaa, että kun kohdataan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä, kuten lapsia, vammaisia ja vanhuksia, on keskeistä, että aikaa on riittävästi asiakkaan tarpeiden selvittämiseen ja niihin vastaamiseen.

– Sosiaalialan korkeakoulutettujen tulisi pystyä työskentelemään alan ammattieettisten ohjeiden ja lainsäädännön mukaisesti. On erittäin kuormittavaa ja myös inhimillisesti väärin, että työtä joudutaan tekemään liukuhihnalla eikä kaikkia edes ehditä auttaa, Karsio kertoo tiedotteessa.

Kysely toteutettiin 10.–14. marraskuuta, ja siihen vastasi 873 Talentian jäsentä.