Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi trendi Virossa: Haamukeittiö-ravintoloissa ei ole lainkaan asiakkaita

Haamukeittiö, pilvikeittiö tai virtuaalikeittiö. Kaikki nämä termit kuvaavat uudenlaista ravintolailmiötä, joka sai alkunsa koronapandemian myötä. Haamukeittiö on nimitys ravintolalle, jonne ei voi mennä syömään, mutta josta voi kuriiripalveluiden kautta tilata ruokaa.

Vaikka pandemia on ohi, kuriiripalveluiden, kuten Woltin ja Boltin, mukaan haamukeittiöiden määrä on Virossa kasvussa. Haamukeittiöitä operoivien yritysten mukaan voiton teko vain verkkotilauksia vastaanottavilla ravintoloilla on kuitenkin vaikeaa, koska kuriiripalvelut leikkaavat niin ison siivun tuotosta.

Viron yleisradion haastatteleman Wolt Balticin toimitusjohtajan Liis Ristalin mukaan haamukeittiöt ovat yleistymässä Virossa, koska yritykset etsivät nopean inflaation ja huiman energianhinnan nousun puristuksessa uusia toimintatapoja.

– Cateringalan yritykset etsivät uusia ratkaisuja kustannusten optimointiin ja toiminnan laajentamiseen. Haamukeittiöt ovat usein paljon kustannustehokkaampia kuin perinteiset ravintolat, sillä kiinteistö on vaatimattomampi, eikä sisustukseen tarvitse panostaa. Sähkölasku on myös yleensä alhaisempi, Ristal sanoo.

Wolt tekee yhteistyötä yli 100 haamukeittiön kanssa koko Baltian alueella. Yhteistyökumppaneilla pitää olla viranomaisilta tarvittavat luvat ravintolatoiminnan pyörittämiseen.

Woltin kilpailija virolainen Bolt ei liikesalaisuuksiin vedoten kerro, kuinka monen haamukeittiön kanssa se tekee yhteistyötä. Yrityksen viestintäpäällikön Karin Kasen mukaan kuriiripalvelut ovat viime vuosina vaikuttaneet haamukeittiöiden määrän kasvuun, sillä niiden avulla ravintolat ovat voineet laajentaa toimintaansa, mutta pitäneet samalla kustannukset kurissa.

Haamukeittiöitä pyörittävän Toiduguru OÜ:n johtajan Juri Pütsepin mukaan yrityksen liiketoiminta on kahden vuoden jälkeen kannattavaa, mutta se on vaatinut paljon työtä.

– Meidän on vielä vaikeampi saavuttaa kannattava taso kuin perinteisillä ravintoloilla, sillä palvelu- ja vuokrakustannukset eivät ole lähelläkään sitä, mitä kuriiripalvelut meiltä veloittavat. Monissa muissa maissa, kuten Suomessa, on takeaway-ruoalle alempi veroaste. On outoa, ettei Viron hallitus ole nähnyt sille tarvetta, Pütsepp sanoo Viron yleisradion haastattelussa.

Toiduguru OÜ:llä on Tallinnassa kaksi keittiötä, toinen keskustassa ja toinen Kristiinen kaupunginosassa. Ne tarjoavat japanilaista ruokaa Sushiro-brändillä.

Kuluttajien ei tarvitse Virossa pelätä sitä, että haamukeittiöt välttelevät noudattamasta samoja hygieniastandardeja kuin normaalit ravintolat, sillä niitä koskevat samat elintarvikelain säännöt.