Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teemu, 37, kypsyi juomiseen – lopetuspäätös mullisti elämän: "Jotenkin kuin atomiräjähdys"

Taiteilija lopetti juomisen. Luovuus kukoistaa.

Siitä hetkestä, kun espoolainen monialataiteilija Teemu Keisteri, 37, jätti alkoholin 2018, tulee ensi keväänä kuluneeksi viisi vuotta.

Aiemmin juominen oli kuulunut vahvasti Keisterin biletykseen. Vuoteen 2017 oli ajoittunut myös Keisterin useiden taideprojektien, kuten ”Ukkelin” sekä dj-uran lentoonlähtö, sillä hän tekee keikkaa ysärihenkisenä Windows95manina.

– Alkoi tuntua siltä, että nyt menee liian lujaa. Aina lähti muisti tai tuli jotain harmia bileiden yhteydessä. Parisuhde kärsi myös, Keisteri kertoo.

Helposti innostuvana ihmisenä hän ei käyttänyt alkoholia menoa vauhdittamaan.

– Enemmänkin on ollut sellaista keskittymishäiriötä, josta sai juomisella hetken rauhan. Vaikka olihan se tosi, tosi huono lääke siihen.

Juomisen lopettaminen oli pyörinyt mielessä viitisen vuotta ennen lopullista lopetusta.

– Haaveilin monta vuotta, että voisin tällä mun energialla vain elää selvinpäin.

Korkin kiinnimeno oli Keisterin mukaan liki hengellinen kokemus.

– Vaikka en olekaan uskovainen. Jotenkin kuin atomiräjähdys. Addiktiot on sellaisia, kun ne itse tajuaa. Oli karseaa, mutta samalla helpotus oli niin suuri, että ulkona kävellessä taivaalla suurin piirtein näki vain Simpsonit-pilviä ja hattaraa.

Keisteri sanoo, ettei ole kaivannut alkoholin pariin lainkaan.

– Ekana vuonna ehkä 15 sekunnin ajan saattoi tehdä mieli jotain luomusampanjaa.

Keisteri pyörittää galleria Kalleriaa Kalliossa, tekee radio-ohjelmaa, dj-keikkoja, sekä parhaillaan ensimmäisiä julkisia veistoksia Tampereelle.

– Haluan tehdä mahdollisimman paljon kaikkea, ja jos olisi darra niin menettäisin vain päiviä, kertoo Keisteri, joka kuvailee olevansa pelkkä varjo, ellei esiintyisi ihmisille.

Pikkujoulukaudella Keisteri esiintyy paljon muun muassa yritystilaisuuksissa.

– Ennen alkoholi lähinnä puuroutti ja loppuillan dj-setti oli jo vähän tahmaista, nyt energia vain kiihtyy keikan loppua kohden. Jengi kysyy, että mitä sä käytät, ja sanon, että en mitään, ihan tälleen 5 vuotta selvinpäin, Keisteri naurahtaa.

Hänen mukaansa maailma on ”muuttunut hulluna” viime vuosina.

– Esimerkiksi alkoholittomat juomat on tulleet isosti. Vielä 2018 baareissa ei ollut kuin jotain metallitynnyrinmakuista alkoholitonta olutta.

– Ja juuri olin Tavastian lauantaidiskossa soittamassa. Fiilis oli tosi lempeä, vaikka oli vielä halloween. Nuorten ilon aisti jotenkin tosi selkeänä, kukaan ei kaatuillut tai mitään. Olin yllättynyt, kuinka skarpin näköistä meininki on nykyään.

Selvänä elämisen ympärille on muodostunut myös kasvava Darravapaa-yhteisö, jonka järjestämillä Sober Furious -klubeilla Keisteri on myös ollut esiintymässä.

Entä kulttuuripiirien rappioromantiikka, johon alkoholinhuuruisuus usein liitetään?

– Taideryyppäysskene ei ole mun juttu ollenkaan. Olen taitelijaerakko ja asun Espoon landella, Kauklahdessa. Muutettiin tänne Alppilasta elokuussa, kun tarvittiin perheen kasvettua lisää tilaa. Vaimon kanssa meillä on nyt myös yhteinen työhuone, kertoo 2-vuotiaan pojan isä.