Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuosi sitten käyttöönotetussa sairaalassa ongelmia – Hoitaja: Jopa kymmenet saaneet oireita, osa irtisanoutunut

Puistosairaalan leikkausosastojen hoitajat ovat kärsineet terveysongelmista viime syksystä alkaen.

Meilahdessa sijaitsevan Puistosairaalan eli entisen Lastenklinikan leikkausosastoilla työskentelevät sairaanhoitajat ovat raportoineet lukuisista terveyshaitoista. Ne alkoivat vuosi sitten, kun sairaala otettiin käyttöön.

Oireista on seurannut poissaoloja. Osa hoitajista on pyytänyt siirtoa Husin muihin yksiköihin, osa on jopa irtisanoutunut.

– Monilla hoitajilla on tällä hetkellä todella petetty olo. Heistä tuntuu, että ongelmia ei oteta tosissaan, kertoo Länsiväylän sisarlehteen Helsingin Uutisiin yhteyttä ottanut sairaanhoitaja.

Hoitaja ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään, koska pelkää asioista kertomisen aiheuttavan hänelle ongelmia. Oireita saaneita on hoitajan mukaan ”kymmeniä”. Hoitohenkilökuntaa yhteensä 12 leikkaussalissa on kaikkiaan noin 80.

– Varmaan puolet henkilökunnasta oireilee jollain tavalla. Henkilökunnalla on sellainen käsitys, että tämä ei tule olemaan auki enää ensi vuoden puolella. Tiedossa oli jo Lastenklinikan aikana, että oireita saatiin hirveästi, hoitaja toteaa.

Osa hoitajista ei tällä hetkellä suostu työskentelemään kaikissa tiloissa.

Kaikki leikkaussalit sijaitsevat vuonna 2010 valmistuneissa tiloissa, joita on osin remontoitu Lastenklinikan tarpeista Puistosairaalan toimintaan soveltuvaksi.

Muun muassa teho-osastona toimineet tilat muutettiin leikkaussalitiloiksi.

Emme ole vielä löytäneet selkeää aiheuttajaa.

Hoitajien oireita ovat olleet nenän kuivuminen, tukkoisuus, silmien kirvely ja päänsärky.

– Muutamassa minuutissa ääni lähtee kokonaan, sanoo hoitaja, joka kertoo olleensa sairauslomalla ja kärsineensä muun muassa jatkuvasta yskästä ja nenän valumisesta, jota vapaa-ajalla ei ole.

– Oireet alkavat heti kun tulee töihin.

Ongelmat ovat olleet Husin tiedossa pitkään. Leikkaussaleista vastaava ylilääkäri Anne Vakkuri kertoo sähköpostilla, että ensimmäinen yksittäinen oireilmoitus tuli heti kun toiminta tiloissa alkoi.

– Kaksi hoitajaa on hakeutunut työterveyshuoltoon tutkimuksiin ja pyytänyt sijoitusta toiseen Husin yksikköön. Neljä hoitajaa on hakeutunut töihin yksityissektorille, ja poislähdön yhtenä syynä ilmoittaneet sisäilmaoireet.

Leikkausosaston henkilöstöä on pyydetty kirjaamaan oireita ylös ja hakeutumaan työterveyshuoltoon. Tiloihin, joissa oireita on raportoitu, on tuotu ilmanpuhdistimia.

Husin tilakeskuksen kiinteistöjohtaja Vesa Vainiotalo kertoo, että ongelmia on havaittu 2010 valmistuneissa tiloissa, jossa sijaistevat muun muasssa leikkaus- ja tehohoito-osasto sekä heräämö. Ensimmäiset oireet tulivat Vainiotalon tietoon vuodenvaihteessa.

– Ilmassa havaittiin mineraalivillakuituja ja jonkun verran rakennuspölyä. Paikat siivottiin ja aiheuttajat poistettiin.

Seuraavat ilmoitukset tulivat toukokuussa. Leikkaussali 5 on tällä hetkellä pois käytöstä ja siellä tehdään tarkempia tutkimuksia.

– Sitten ilmoituksia on tullut muualtakin leikkausosaston alueelta.

Tiloissa on tutkittu ilmanvaihtoa, myös homekoiran voimin. Koiran merkkaamista kohdista on jatkettu ongelmien kartoittamista rakenteisiin kohdistuvilla lisätutkimuksilla. Raportti sisäilmatutkimuksen tuloksista sekä korjaussuunnitelma valmistuvat vuodenvaihteessa.

– Emme ole vielä löytäneet mitään selkeää aiheuttajaa.

Vainiotalo sanoo ongelmien tulleen yllätyksenä ja Husin suhtautuvan ”äärimmäisen vakavasti” sisäilmaa koskeviin ilmoituksiin.

Puistosairaalan viime vuonna peruskorjatun osan puolella ei Vainiotalon mukaan ole ollut oireilua, eikä siellä ole tehty tutkimuksia.

– Peruskorjauksen puolella poistettiin kaikki riskirakenteet. Ongelmarakenteita siellä ei pitäisi olla.

Hoitajapula on jatkunut jo pitkään. Siksi hoitaja kertoo HU:lle monen kollegan ihmettelevän tilannetta.

– Nämä asiat eivät ainakaan kohota Husin imagoa. Kukaan ei tässä tilanteessa halua olla työpaikassa, joka ei huolehdi työhyvinvoinnista. Paikkoja on muuallakin.