Säästötarpeiden kanssa kamppailevassa Husissa potilaat ovat väärissä paikoissa, mistä aiheutuu miljoonien lisäkulut. Ongelma koskee erityisesti Espoota ja Vantaata.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) yhtymähallitus hyväksyi viime viikolla ensi vuoden talousarvioesityksen ja Hus-yhtymän strategian.
Budjettiesitys ja strategia etenevät seuraavaksi yhtymäkokouksen päätettäväksi.
Husin tavoitteena on nollatulos. Se tarkoittaa jo aiemmin hyväksytyn sopeuttamisohjelman mukaisesti asiakasmaksujen korotuksia, sekä ICT-kulujen ja henkilöstöetujen karsimista. Menoja leikataan nollatulokseen pääsemiseksi. Budjettiesityksessä on silti seitsemän miljoonan euron lovi.
– (Bedjetti)raameja ei ole korotettu, eli maksuosuus on sama, mistä yhtymäkokous on päättänyt 7. heinäkuuta. Yhtymäkokous päättää kokonaisbudjetista, se määrittää jokaisen alueen maksuosuuden. Teemme talousarvion sitten käytettävien rahojen perusteella, mutta jokaisen omistajan maksuosuuden päättävät omistajat, Husin yhtymähallituksessa Itä-Uudenmaan hyvinvointialuetta edustava Elin Blomqvist-Valtonen (r.) kuvailee päätöksenteon etenemistä.
Hus on kuntayhtymä, jonka omistavat kaikki Uudellamaalla sijaitsevat kunnat lukuun ottamatta Pukkilaa ja Myrskylää, jotka kuuluvat Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymään.
Soteuudistuksen astuttua voimaan 2023 Hus-yhtymän toiminta rahoitetaan Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin saamalla valtion rahoituksella.
Blomqvist-Valtonen lähettää terveisiä valtiolle, että alan tutkimus voidaan turvata.
– Viesti valtiolle on edelleen, että valtion pitäisi maksaa tutkimusmäärärahat, koska Hus tekee valtakunnallisesti niin merkityksellistä tutkimusta. Hus on Euroopan johtavia tutkimussairaaloita.
Yhtymäkokoukselle esitettävässä ensi vuoden talousarvioesityksessä ja vuoteen 2025 ulottuvassa taloussuunnitelmassa Hus-yhtymän jäsenten yhteenlaskettu jäsenmaksuosuus on 2 003 miljoonaa euroa. Tässä on kasvua vuoden 2022 ennusteeseen verrattuna 8,1 prosenttia ja 11,2 prosenttia tilinpäätökseen 2021.
Jäsenmaksuosuus määräytyy asukasmäärän perusteella.
Blomqvist-Valtosen Husin talouden sopeutustarve ei ole lähivuosina vähenemässä. Vuonna 2024 sen arvioidaan olevan noin 19 miljoonaa euroa, 2025 49 miljoonaa euroa ja 2026 69 miljoonaa euroa.
– Vuodet jatkuvat tiukkoina. Rahoitus pienenee ja lisäksi Husilla on valtava investointivelka.
Merkittävä ongelma Husissa on, että potilaat ovat väärissä paikoissa. Ongelma koskee erityisesti Espoota ja Vantaata, osin myös Helsinkiä.
– Potilas makaa vuodeosastolla Husissa saamansa hoidon jälkeen, eikä pääse perusterveydenhuoltoon, palveluasuntoon tai kotiin. Näitä väärässä paikassa olevia potilaita on noin 10 000.
Nämä nk. siirtoviivepäivät merkitsevät lähes kuuden miljoonan euron menoja. Lisäksi Husilta jää saamatta tuloja, jotka se saa suurimmaksi osaksi leikkauksista ja muista operaatioista.
Blomqvist-Valtonen arvioikin, että Husin palveluverkkoa joudutaan tarkastelemaan. Hus tekee ensi vuoden aikana palveluverkkoselvityksen vaikutusarvioineen. Hus selvittää, millä kampuksilla ja toimipisteissä mikäkin palvelu on mielekästä tuottaa taloudellisuuden, hoidon laadun ja saavutettavuuden kannalta.
Vielä ensi vuonna muutoksia palveluverkkoon ei suunnitella.
,
,