Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon edustalle mereen lasketaan vuorokaudessa noin 10 000 loka-autollisen verran jätevettä – nyt se on niin puhdasta, että siinä voisi uida

Yli 500 miljoonaa maksanut Blominmäen puhdistamo on otettu käyttöön.

Espoolaisten jätevedet puhdistetaan jatkossa niin tehokkaasti, että ne täyttävät uimavedeltä vaaditut kriteerit.

Tästä on kiittäminen Espoon Blominmäessä, aivan Kehä III:n tuntumassa sijaitsevaa HSY:n uutta vedenpuhdistamoa, joka otetaan asteittain käyttöön loppusyksyn aikana.

Tällä hetkellä uuteen puhdistamoon johdetaan jo pohjois-espoolaisten ja länsi-vantaalaisten jätevedet. Kun valtava laitos on täydessä käytössä, se puhdistaa Espoon, Länsi-Vantaan, Kirkkonummen, Siuntion ja Kauniaisten yhteensä noin 400 000 asukkaan jätevedet.

Puhdistus tapahtuu Blominmäen kallioon louhitussa noin 10 hehtaarin laajuisessa luolastossa. Sinne jätevesi johdetaan Suomenojalta syvimmillään 21 metrissä kulkevaa tunnelia pitkin. Toinen tunneli johtaa käsitellyn veden takaisin Suomenojalle. Viemäritunneleita on yhteensä noin 20 kilometriä ja ne ovat niin isoja, että niitä pitkin pystyy ajamaan louherekalla.

Puhdistamossa jätevesi kulkee noin vuorokauden aikana usean eri käsittelyprosessin läpi. Näihin kuuluu UV- eli ultraviolettisäteilys, joka tekee vedestä uintikelpoista tuhoamalla kaikki bakteerit.

– Jos vedet jouduttaisiin jostain poikkeuksellisesta syystä laskemaan mereen jo Suomenojalla, ei lähistön uimarantoja tarvitsisi sen vuoksi sulkea, kertoo puhdistamohanketta johtava Jukka Yli-Kuivila HSY:ltä.

Suomenojalle jätevesiä ei kuitenkaan lasketa, vaan ne johdetaan yli 8 kilometrin pituista meritunnelia pitkin purkupisteeseen Gåsgrund-saaren ulkopuolelle.

Paitsi bakteereista, jätevesi on puhdistettu myös Itämerta kuormittavista ravinteista. Blominmäessä jätevedestä pystytään poistamaan 96 prosenttia fosforista ja orgaanisesta aineesta ja yli 90 prosenttia typestä.

Tällä on merkitystä, sillä 400 000 asukkaan tuottama jätevesien määrä on valtava. HSY:n arvion mukaan puhdistamon läpi tulee vuorokaudessa kulkemaan noin 100 000–150 000 kuutiota jätevettä. Määrä vastaisi noin 10 000 loka-autollista.

Uudella puhdistamolla onkin HSY:n vesihuollon toimialajohtaja Mari Heinosen mukaan suuri merkitys rannikkovesille. Vaikka asukasmäärä ja jäteveden määrä tulevaisuudessa kasvavat, sekä asukaskohtainen kuormitus että kokonaiskuormitus Itämereen vähenevät nykyisestä, erityisesti typen osalta.

– Suomenojan puhdistamokin oli tehokas, mutta tämä on Itämeren kannalta suuri hyppäys parempaan, Heinonen toteaa.

Blominmäen puhdistamo on HSY:n kautta aikain suurin investointi, jonka lopullinen hintalappu tulee olemaan noin 510 miljoonaa euroa.

Hankkeen kustannukset ovat kasvaneet matkan varrella huomattavasti. HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fredin mukaan nousuun ovat vaikuttaneet muun muassa rakentamiskustannusten kallistuminen sekä se, että urakoiden laajuutta arvioitiin alunperin väärin.

HSY on rahoittanut investointeja pitkälti lainarahalla. Kaikkeen se ei kuitenkaan riitä. Esimerkiksi vesi- ja jätevesiverkostojen perusparannuksista joudutaan tinkimään.

–  Seuraavalla investointikaudella verkostojen kunto ei parane. Peruskorjauksia tehdään kyllä, mutta ei niin paljoa kuin olisi tarve, Fred toteaa.

Espoossa huolta ovat aiheuttaneet jätevesien ylivuodot. Fred huomauttaa, että näiden osalta hankkeita on jo käynnissä ja ylivuodot tulevat niiden myötä vähenemään.

Lue myös:

Espoossa sijaitsevan kallion uumenissa rakennetaan valtavaa puhdistamoa, jonka pitäisi riittää sadaksi vuodeksi –  tunnelit kuljettavat puhdistetun veden merelle 7,5 kilometrin päähän rannasta