Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa paljastui luvaton vaarallisen jätteen kaatopaikka – "Purkkien sisältöjä oli ehditty kaataa maahan"

Jos tekijää ei löydetä, maanomistaja maksaa puhdistuksen. Roskaajia jää kiinni silminnäkijöiden ansiosta.

Espoon ympäristösuojelun tietoon tulee vuosittain vajaat 200 roskaamistapausta, jossa luontoon, kaupunkialueille tai yksityisten maille hylätään ympäristölle vaarallista jätettä.

Usein roskaamisessa on kyse puutarhajätteen luvattomasta läjittämisestä, mutta myös vakavampia ympäristömyrkkyihin liittyviä tapauksia paljastuu.

Länsiväylän lukija löysi äskettäin Karapellon teollisuusalueelta ison maali- ja remonttikemikaalikuorman, jossa oli kymmeniä vajaita sankoja.

Ympäristötarkastaja Eero Lahtela Espoon kaupungilta luonnehtii, että kyseessä on tavanomaista suurempi ympäristöön hylätty jäte-erä.

Espoon ympäristönsuojelu kävi tarkastamassa paikan Länsiväylältä saadun tiedon pohjalta.

– Kyseessä oli noin 50 purkkia maaleja ja liuottimia, ja joukossa oli muun muassa räjähdysherkkiä sekä ympäristölle vaarallisia aineita. Purkkien sisältöjä oli ehditty kaataa maahan, joten tilasimme pelastuslaitoksen tekemään ensitorjuntatyötä, jotta aineet eivät imeydy maaperään tai huuhtoudu sateen mukana vesistöihin, Lahtela kertoo.

Yksityishenkilö voi viedä vaaralliset jätteet Sorttiin ilmaiseksi.

Maalijätteen alkuperä ei ole tiedossa. Lahtela sanoo, että yleensä isot jätekuormat ovat peräisin yrityksistä ja pienempiä kuormia jättävät yksityishenkilöt.

– Näin on pääsääntöisesti, joskin tarkkaa rajanvetoa on toisinaan vaikea tehdä.

Lahtela pitää jätteiden dumppaamista lyhytnäköisenä. Karapeltoon jätetyn kuorman olisi voinut viedä helposti kierrätykseen Helsingin Kivikon Sortti-asemalle pienellä maksulla.

– Arvioisin, että maaleja oli noin 150 kiloa. Sortissa kuormasta olisi pitänyt maksaa 1,25 euroa kilolta. Se ei ole ylitsepääsemätön lasku yritykselle.

Yksityisten ihmisten vaaralliset jätteet Sortti-asema vastaanottaa ilmaiseksi.

Lahtelan mukaan ympäristörikkomukset eivät muutenkaan kannata, sillä kiinni jäämisen riski on aina olemassa.

– Äskettäin Espoossa oli tapaus, jossa maastoon jätettiin pakettiautosta jätettä. Joku silminnäkijä oli nähnyt tilanteen ja ottanut rekisterinumeron talteen. Tekijä saatiin kiinni.

Kuka tahansa voi ilmoittaa epäilemästään roskaamisesta käyttämällä kaupungin palautepalvelua. Jos epäilee ympäristön olevan välittömässä pilaantumisen vaarassa, pitää soittaa 112:een, Lahtela huomauttaa.

Niissä tapauksissa, joissa jätteiden dumppaajaa ei tavoiteta, jää vastuu jätteiden siivoamisesta lain mukaan maanomistajalle.

Jos aineiden poistamiseen tarvitaan pelastuslaitoksen apua, menee tästäkin lasku maanomistajalle. Veronmaksajan rahaa puhdistamiseen kuluu siinä tapauksessa, että alue on esimerkiksi kaupungin tai valtion maata.

Espoon kaupungin ympäristötarkastajilla ei ole valtuuksia sakottaa rikkomusten tekijöitä. Sen sijaan he voivat tehdä tutkintapyynnön poliisille.

Espoon palkkalistoilla on 9 ympäristöntarkastajaa. Heidän tehtäviinsä kuuluu muun muassa valvontaohjelman mukaisten kohteiden tarkastuksia. Kohteita on isoista teollisuuskiinteistöistä pieniin korjaamoihin, ja niitä tarkastetaan säännöllisesti sen mukaan, kuinka suuria ympäristöriskejä ne sisältävät.