Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulukiusaaminen on varjostanut Pinjaa, 26, vuosia, mutta nyt hän totuttelee työelämään hautausmaalla – "Ylitin itseni"

Vamos Espoo auttaa nuoria työhön tai koulutukseen. Pinjalla pelkoja aiheuttaa koulukiusaaminen.

Se, että Pinja, 26, uskalsi lähteä työhöntutustumisjaksolle, ei ollut itsestään selvää.

Syyskuinen kaksiviikkoinen oli hänelle ensimmäinen kosketus työelämään. Työnantajana toimi Espoon seurakuntayhtymä ja kolmesta nuoresta koostuvan ryhmän tukena oli valmentaja Duuni tutuksi -mallin kehittäneestä Vamoksesta.

– Ylitin itseni. Oli jännittävää lähteä työjaksolle.

Pinja pääsi peruskoulusta lähes kymmenen vuotta sitten, mutta monta vuotta jatkunut koulukiusaaminen on varjostanut hänen elämäänsä.

– Minulla on koulukiusaamistausta ja sen vuoksi jännittämistä ja pelkoja. Nyt olen pääsemässä peloista yli ja osaan jo olla ryhmässä. Jännitys laskee koko ajan, Pinja kertoo.

Viitisen vuotta sitten aloitetut lukio-opinnot katkesivat vähän ennen koronaa. Lukio ei sittenkään tuntunut omalta paikalta, ja koronavuodet vaikeuttivat tilannetta entisestään.

– Sitä pääsi eristäytymään, kun oli korona. Ei päässyt tekemään mitään kodin ulkopuolelle.

Pinja harjoitteli ryhmässä olemista Vamos Espoon tiloissa Leppävaaran Ohjaamotalolla. Hän kertoo hakeneensa apua myös terapiasta.

– Ystävä ehdotti, että voisin tulla Vamokseen, että pääsisin liikkeelle ja saisin arkirutiinit käyntiin.

– Olen saanut päivärytmiä kuntoon ja totutellut olemaan ryhmässä.

Diakonissalaitoksen Vamos on auttanut työn ja koulutuksen ulkopuolella olevia alle 30-vuotiaita espoolaisia, kirkkonummelaisia ja kauniaislaisia nuoria jo lähes kymmenen vuoden ajan. Vamos Espoo auttaa vuosittain noin 250 nuorta.

Nuoret saavat tuekseen oman valmentajan, ja tavoitteena on löytää polku työhön tai koulutukseen.

Vamoksessa on kehitetty Pinjaakin auttanut Duuni tutuksi -malli, joka mahdollistaa työelämään tutustumisen matalalla kynnyksellä. Valmentaja Eveliina Rantanen Vamoksesta kertoo, että työkokeilu antaa nuorille mahdollisuuden testata jaksamistaan ja toimintakykyään.

– On tärkeää, että nuori saa tästä onnistumisen kokemuksen. Kaikki työkokeiluihin osallistuneet nuoret ovat uskaltautuneet hakemaan koulutukseen tai työhön, jatkaa Vamoksen valmentaja Nora Thesleff.

Korona-aika on lisännyt nuorten mielenterveysongelmia, Thesleff sanoo.

– Meillä näkyy se, että on oltu yksin kotona. Monella on sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja pelkoa poistua kotoa.

Valmennuksessa on nuoria erilaisista taustoista, peruskoulun tai muut opintonsa keskeyttäneitä sekä nuoria, joilla on asunnottomuutta, haasteita päihteiden käytön tai oman mielenterveyden kanssa.

– Jos nuori on koditon, on turha alkaa heti etsiä työpaikkaa. Ensin pitäisi löytää koti ja auttaa nuorta pitämään se. Meidän palveluihin hakeutuvilla nuorilla on kuitenkin toivo ja halu eteen päin, Thesleff sanoo.

Kuinka paljon Espoossa on syrjäytyneitä nuoria?

– On vaikea tietää tarkkaan, kuinka paljon syrjäytyneitä tai syrjäytymisvaarassa olevia nuoria on, koska osa nuorista on kadoksissa, ei kenenkään hoivissa, Thesleff vastaa.

Vamos toimii 11 paikkakunnalla ympäri Suomea, ja toiminnassa on mukana noin 2 000 nuorta vuosittain.

Pinja on hakenut työhöntutustumisjakson rohkaisemana opiskelemaan puutarha-alaa Omniaan. Toiveissa olisi aloittaa opinnot tammikuussa.

–  Olen ollut kiinnostunut luonnosta ja käsillä tekemisestä. Minulla on kuitenkin ollut ennakko-oletuksia, etten kykene, osaa enkä jaksa, Pinja kertoo.

– Haaveissa on saada opiskelupaikka ja päästä työelämään. Ehkä myöhemmin haaveissa olisi ammattikorkeakoulun hortonomiopinnot.