Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raidejokerin varrelle tulee uutta julkista taidetta – raha ei riittänyt Leppävaaraan asti

Taideteokset ilahduttavat matkustajia kahdella Raidejokerin pysäkillä Espoossa

Espoossa on jälleen toteutettu uutta julkista taidetta, tällä kertaa Raidejokerin varrelle.

Uudet teokset on tilattu Armi Tevalta Otaniemeen ja Kati Immoselta Laajalahteen. Molempiin teoksiin on ammennettu ideoita paikasta. Asiantuntijana teosten valinnassa on toiminut Espoon modernin taiteen museo Emma.

– Otarannan pysäkillä oleva teos on jatkumoa Armi Tevan läheiseen Kivimiehen kouluun ja päiväkotiin suunnittelemille teoksille, jotka on pääosin integroitu lattiaan ja osi seiniin. Kuvat ovat kasvi- ja eläinaiheisia ja sama teema jatkuu pysäkin taiteessa, Espoon modernin taiteen museon Emman intendentti Henna Paunu kertoo.

Yhteistyö Tevan kanssa oli siksikin luontevaa, että hän on opiskellut Aalto-yliopistossa ja hän toteutti teokset Kivimieheen jo opiskeluaikanaan.

Armi Tevan teos Linnuntie on ammentanut aiheita kahdesta Espoolle ominaisesta asiasta: luonnosta ja merellisyydestä.

Taiteilija on käyttänyt vahaliituja, joilla hän on saanut kuviinsa lapsenomaisen jäljen. Kuvat kestävät vaihtelevaa säätä ja tarvittaessa niitä voi puhdistaa ja uusia. Paunun mukaan kuvat ovat toisinnettavissa kuin painokangas.

Laajalahteen Kurkijoenpuiston pysäkille suunniteltu Kati Immosen teos on nimeltään Rhodojen suojassa. Laajalahti-seuran aktiivit ovat olleet kertoneet taiteilijalle alueen historiaa ja tarinoita. Ne ovat inspiroineet teoksen kuvamaailmaa. Kati Immonen poimi kuvaideoita myös Laajalahti-seuran 70-vuotisjuhlajulkaisusta.

Kurkijoentiellä on massiivinen betonikaide suojaamassa asutusta liikenteen melulta, joten näkymää haluttiin keventää taiteella. Teoksen lähtökohta on pysäkin lähellä sijaitsevan Anja Pankasalon alppiruusupuiston kukkivat rhodopensaat. Anja Pankasalo oli laajalahtelainen kuntapolitiikan voimahahmo.

Alppiruusujen lehtien päällä istuskelee laajalahtelaisia piknikillä ja pensaiden suojista löytyy myös alueen kuuluisia eläimiä.

– Me haluamme uudistaa julkisen taiteen kenttää ja tekniikoita. Monilla ihmisillä on edelleen sellainen käsitys julkisesta taiteesta, että se on muraaleja ja patsaita, Paunu huomauttaa.

Lisäksi aivan Raidejokerin reitin varrella Leppävaarassa uudistetaan Germa Huijbersin teos Lippumeri vuodelta 2003. Osa lipputangoista jouduttiin poistamaan raiteiden rakennustyön vuoksi. Ne siirretään Alberganesplanadin toiseen päähän. Teos muodostuu lipputankojen ryhmästä, joissa liehuvat liput voivat olla joko Huijbersin tai alueen asukkaiden suunnittelemia. Vuosien varrella muun muassa alueen koululaiset ja seniorikeskuksen asukkaat ovat suunnitelleen lippuja teokseen.

– Leppävaaraan on suunniteltu myös uutta teosta, mutta hanke ei tällä hetkellä etene taloudellisista syistä, Henna Paunu mainitsee.

Taiteelle suunniteltu paikka, Hevosenkenkä, on tärkeä, koska siinä kohtaavat kaukojunat, kaupunkirata ja Raidejokeri.

– Toivottavasti Raidejokerin taideohjelma saa jatkoa Keilaniemessä. Olisi hienoa saada sinne taideteos. Paikka on strategisesti tärkeä, koska siellä on satoja työpaikkoja.

Tänä vuonna on saatu julkisen taiteen teoksia kahteen alikulkutunneliin Matinkylään.

Matinkylän taidetunnelit -niminen hanke on saanut alkunsa Matinkylä-seuran aloitteesta ja halusta lisätä synkkien alikulkutunnelien viihtyisyyttä.

Viljonpolun alikulkutunnelissa on Kati Immosen Muistomerkki, joka on luotu Emma- kokoelmaan vuonna 2021 hankitun vesivärimaalaussarjan pohjalta.

Nuottaniemen tunnelissa on Laura Pehkosen Domino-teos, joka muodostuu keraamisista paloista. Teos on ollut aiemmin esillä Keran halleilla.