Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arvoliberaalit vahvistivat asemiaan Espoon seurakuntavaaleissa – tässä ovat vaalien ääniharavat

Seurakuntavaaleissa äänesti Espoossa joka kymmenes seurakuntalainen. Äänestysaktiivisuus laski.

Espoon seurakuntavaaleissa äänesti yhteensä 11 734 seurakuntien jäsentä. Äänioikeuttaan käytti joka kymmenes. Äänestysaktiivisuus laski, sillä neljä vuotta sitten äänestämässä kävi 11,3 prosenttia äänioikeutetuista.

Aktiivisimmin äänestettiin Tapiolan seurakunnassa, jossa äänestysinto laski, mutta oli silti 13,1 prosenttia. Tapiolassa myös nuoret äänestyvät aktiivisemmin kuin muualla.

Espoossa vaalien ääniharavaksi nousi Tapiolan Kokoomus -listan Veera Vuornos, joka sai 235 ääntä kirkkovaltuuston vaalissa ja 252 ääntä seurakuntaneuvoston vaalissa.

Kirkkovaltuuston vaalissa suurimman äänimäärän keräsi Espoon tuomiokirkkoseurakunnan Seppo Särkiniemi Yhdessä matkalla -listalta. Rovasti Särkiniemi sai valtuuston vaalissa 284 ääntä.

Seurakuntavaaleissa valittiin 61 jäsentä Espoon yhteiseen kirkkovaltuustoon ja jäsenet kunkin seurakunnan seurakuntaneuvostoihin. 40 prosenttia valtuuston jäsenistä on uusia.

Esbo svenska församlingissa oli sopuvaalit, eivätkä sen jäsenet päässeet äänestämään. Seurakunnalla on kuusi edustajaa valtuustossa.

Arvoliberaalien Kirkko kaikille ja Tulkaa kaikki -listat saivat noin 40 prosenttia valtuustopaikoista eli 24 edustajaa. Tämä on kahdeksan paikkaa enemmän kuin vuoden 2018 vaaleissa.

Yhdessä matkalla -listoilta valtuustoon nousi 17 edustajaa aiemman 23 sijaan.

Kokoomus säilytti asemansa saadessaan 14 valtuustopaikkaa kuten edellisissäkin vaaleissa.

Seurakuntaneuvostoissa valitsijayhdistysten suhteet olivat samankaltaiset. Kirkko kaikille ja Tulkaa kaikki -listat saivat seurakuntaneuvostoihin 37 edustajaa.

Yhdessä matkalla -listat saivat seurakuntaneuvostoista 25 paikkaa ja Kokoomuksen listat 18 paikkaa.

Nuorilla ei ollut näissä vaaleissa omia listoja yhdessäkään seurakunnassa. Listojen riveistä kuitenkin nousi kirkkovaltuustoon neljä ja seurakuntaneuvostoihin viisi alle 30-vuotiasta.

Kirkkovaltuustoon valittiin 40 naista ja 21 miestä. Valtuutettujen keski-ikä on 51,7, mikä on hieman matalampi kuin edellisvaaleissa.

Kirkko kaikille -listan ehdokkaat keräsivät eniten ääniä Espoonlahdessa ja Leppävaarassa. Kirkko kaikille -listalta diakoni Juhana Malme oli Espoonlahden äänharava. Hän sai valtuustovaalissa 145 ääntä ja seurakuntaneuvoston vaalissa 134 ääntä.

Leppävaarassa erityisopettaja Teresia Volotinen sai valtuustoon 115 ääntä ja seurakuntaneuvostoon 113 ääntä.

Olarin seurakunnassa eniten ääniä keräsi Missio Olari – Yhdessä matkalla -listalta yleislääketieteen erikoislääkäri Kaarina Järvenpää, joka sai valtuustoon 144 ääntä ja seurakuntaneuvostoon 130 ääntä.

Äänestysprosentit seurakunnittain olivat Espoonlahden seurakunnassa 9,4 (vuoden 2018 vaaleissa 11,7), Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa 10,1 (10,9), Leppävaaran seurakunnassa 8,6 (9,8) ja Olarin seurakunnassa 9,0 (10,5).

Vaalilautakunta vahvistaa tulokset viimeistään keskiviikkona.

Uudet luottamushenkilöt aloittavat kautensa 2023 alusta, ja kausi kestää 2026 loppuun saakka.

Espoon seurakunnissa on yhteensä 161 000 jäsentä. Työntekijöitä on noin 500.

Äänioikeutettuja seurakuntavaaleissa ovat yli 16-vuotiaat seurakuntalaiset.