Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helpotus tuhansille perheille? – Sähköpula uhkaa Suomea, mutta näistä kahdesta jouluperinteestä ei tarvitsekaan luopua

Kun joulu saapuu, perheissä ryhdytään paistamaan kinkkuja ja käymään joulusaunassa, ne kuluttavat hyvinkin paljon sähköä. Fingridin sähköjärjestelmän toiminnasta vastaava johtaja Tuomas Rauhala rauhoittelee suomalaisia.

– Kinkunpaistosta ja joulusaunasta ei suinkaan tarvitse luopua tänäkään vuonna. Tämä johtuu siitä, että joulun aikaan teollisuuslaitokset ovat yleensä pysähdyksissä, jolloin sähköä kuluu huomattavasti vähemmän kuin arkena. Ja juhlapyhien aikaan myös muu sähkönkulutus on tavanomaista pienempää.

Jos sähkökatkot ajoittuisivat juuri joulunpyhiksi, eivät joululomalaiset joutuisi pulaan ainakaan rautateillä.

VR:llä on omia syöttöasemia, joten kiertävät sähkökatkot eivät siis pysäyttäisi sähköjunia.

Viranomaiset ovat valmistautuneet jo viime kesästä lähtien mahdolliseen Suomea uhkaavaan sähköpulaan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan tulevan mahdollisen sähköpulan ratkaisu on ennen kaikkea varautumiskysymys.

– "Astetta alemmas" -periaate on toiminut yllättävän hyvin, sillä viime syksyyn verrattuna on kyetty säästämään jo noin kymmenen prosenttia. Tosin pitää sanoa, että kansalaisten tähänastinen tietämys sähkön säästämistavoista on ollut yllättävän heikkoa.

Lintilän mukaan Suomen varautuminen yllättäviinkin sähkökatkoihin on nyt hyvä.

– Luotan vahvasti siihen, että jo kahden vuoden kuluttua Suomi on sähkönsaannin suhteen täysin omavarainen.