Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erikoinen vaalitulos Kirkkonummella: Liki kaikki ehdokkaat tulivat valituksi

Kirkkonummen seurakuntavaalit olivat lähellä sopuvaalia, sillä ehdokkaita oli miltei saman verran kuin vaalissa jaettavia paikkoja.

Kirkkonummella käytiin kahdet - tai voisi sanoa jopa neljät - vaalit. Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan ja ruotsalaisen seurakunnan äänestäjät valitsivat erikseen ehdokkaansa yhteiseen kirkkovaltuustoon ja kummastakin seurakunnasta valittiin omat seurakuntaneuvostot.

Kirkkonummen suomalaisessa seurakunnassa oli ehdolla yhteiseen kirkkovaltuustoon 39 ehdokasta, joista valittiin 31 ja varalle 6. Vaalilistoja oli kolme.

Vaalin ääniharava oli eritysopettaja Johanna Fleming 137 äänellä. Fleming oli vaalissa Avara kirkko -ehdokaslistalla, joka sai valtuustoon 9 paikkaa.

Fleming on pyrkinyt kunnanvaltuuston aiemmin SDP:n ehdokkaana. Demareilla oli seurakuntavaalissa oma kahden ehdokkaan lista, jolle ei herunut paikkoja kirkkovaltuustossa.

Toiseksi eniten ääniä sai Matti Nieminen, joka toimii ympäristöministeriössä erityisasiantuntijana. Nieminen sai 76 ääntä ja hän oli ehdolla Seurakuntaväki yhdessä -listalla, joka sai vaalissa 22 kirkkovaltuustopaikkaa.

Samalta listalta kirkkovaltuustoon valittiin agrologi Eero Lankia (74 ääntä). Eläkkeellä oleva Lankia on keskustan entinen kansanedustaja ja puoluesihteeri.

Lankian kanssa saman äänimäärän (74) ja samalta ehdokaslistalta sai johtava ekonomisti Jukka Palokangas.

Kaikki neljä eniten valtuustovaalissa ääniä saaneet valittiin myös seurakuntaneuvostoon.

Kirkkonummen ruotsalaisesta seurakunnasta valittiin yhteiseen kirkkovaltuustoon 8 ehdokasta. Eniten kannatusta sai eläkkeellä oleva lehtori Stefan Gustafsson 66 äänellä.

Ruotsalaisessa seurakunnassa oli vain yksi ehdokaslista, jolla oli useita kunnallispolitiikassa RKP:n toiminnassa mukana olevia henkilöitä.

Kirkkonummen yhteiseen kirkkovaltuuston irtosi viimeiset valtuustopaikat 14 äänellä ja seurakuntaneuvostoihin 10 äänellä.

Kirkkonummen suomalaisessa seurakunnassa oli äänestysprosentti 9,5 (10,6 vuonna 2018) ja ruotsalaisessa seurakunnassa 10,7 (16 vuonna 2018).

Seurakuntavaaleihin on monin paikoin vaikea löytää ehdokkaita. Siksi sopuvaalit, jossa äänestystä ei järjestetty, oli 44 seurakunnassa, yksi niistä oli Espoon ruotsinkielinen seurakunta.