Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Satojen pukujen nainen – Espoossa on pian edessä upea show, joka ei onnistuisi ilman Päivi Uusitalon osaamista

Päivi Uusitalon pitää loihtia balettitanssijoiden pukuja nopeasti. Urakasta selviää vanhaa kierrättämällä ja hyvällä suunnittelulla.

Tontut tuomassa lahjoja. Yksisarviset. Barbinuket. 100 karkkipussia. Joulukuuset.

Siinä muutama esimerkki työnimistä, joista Espoon tanssiopiston puvustaja Päivi Uusitalo lähtee ideoimaan esiintymisasuja. Parhaillaan Espoon tanssiopistossa valmistaudutaan syksyn huipentavaan Joulutoiveita-esitykseen.

Kahtena esityspäivänä Espoon kulttuurikeskuksen lavalle nousee noin 180 tanssijaa.

– Onneksi kaikkia esiintymisasuja ei tarvitse valmistaa alusta alkaen, vaan jo olemassa olevista asuista kehitellään uusia kokoonpanoja, Uusitalo sanoo.

– Yhden asun pitää valmistua nopeasti. Se perustuu hyvään suunnitteluun.

Balettitanssijoiden puvustukselta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia kuin näytelmän puvustukselta.

– Ensimmäinen kriteeri on se, että asussa voi tanssia. Asun pitää tukea liikettä ja tuoda se kauniisti esiin, Uusitalo sanoo.

Esiintymisasujen pitää olla selkeitä, koska niiden pitää muodostaa toimiva kokonaisuus musiikin, liikkeen, värien, valojen ja aiheen kanssa. Jos sopivan väristä kangasta ei löydy kaupasta, Uusitalo ostaa valkoista kangasta ja värjää sen itse.

Uusien esiintymisasujen pitää olla yksinkertaisia, jotta ne ehtii valmistaa vaikkapa 16 tanssijan ryhmälle. Vanhoista saa nopeasti näyttäviä, kun ne koristelee kekseliäästi.

Lapsilta ja nuorilta ja myös opettajilta tulee ideoita, joita Päivi Uusitalo kuuntelee.

– Piirrän ensin idean ja sitten kaavat. Minun pitää olla varma siitä, että pystyn tekemään kaikki asut käytettävissä olevassa ajassa.

Opinnot tanssiopistossa alkavat jo elokuussa. Uusitalo tulee mukaan myöhemmin parin kuukauden periodiksi, kun joulunajan esitysten teema on tiedossa.

– Kivointa on suunnitella esiintymisasut aivan alusta alkaen, mutta käytämme paljon vanhoja asuja uudistettuina.

– Sitten asuja lyhennetään ja levennetään tarpeen mukaan. Mitä paremmin asut sopivat tanssijan päälle, sitä paremmilta ne näyttävät lavalla.

Pienten balettitanssijoiden esiintymisasujen tekeminen on Uusitalon mukaan helpompaa, koska lasten kokoerot ovat aika pieniä. Teini-iässä pituusero saattaa olla tosi iso.

Espoon tanssiopiston puvusto on lattiasta kattoon täynnä värikkäitä asuja säntillisissä riveissä.

– Jemmaan kaiken, Uusitalo naurahtaa.

– Joskus tulee joku kymmenen vuotta vanha asu vastaan ja sen kangasta, tai ainakin tilkkuja voi hyvinkin löytyä varastosta niin, että sarjaa voi tarvittaessa jatkaa.

Hänen työhuoneensa hyllyillä on kankaita ja ylimmällä hyllyllä monta korillista tilkkuja. Säilytyskorien pitää olla läpinäkyviä niin, että niistä näkee heti sisällön.

Tilkkukoreista opettajatkin käyvät hakemassa joskus vaikkapa ainekset donitseihin.

Uusitalo on aina noudattanut puvustuksissaan kestävän kehityksen periaatetta. Hän etsii kirpputoreilta muun muassa kankaita, verhoja, nauhoja ja pitsejä.

– Kun tietyt vaatteet menevät pois muodista, ne ilmestyvät kirpputoreille myyntiin. Näin olen hankkinut isommille tytöille mustia liivejä. Viime aikoina olen hankkinut varastoon pitsipuseroita. Kotonani on vintti täynnä kankaita ja muuta.

Parhaat kirpputorit ovat Päivi Uusitalon mielestä Hyvinkäällä, Riihimäellä, Järvenpäässä ja Hämeenlinnassa. Jos esitykseen tarvitaan paljon pikkutakkeja, ne löytyvät kätevimmin Helsingistä UFF:lta.

Espoon tanssiopiston esitysten lisäksi Uusitalo puvustaa Riihimäellä ja Lopella toimivan Etelä-Hämeen tanssiopiston esityksiä ja Taaborin kesäteatterin esityksiä.

Joulutoiveita-esitykset Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa 27. marraskuuta ja 18. joulukuuta. Liput Lippupisteestä.