Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin "Suomen Toscanassa" syntyi maailman paras keittokirja – "Melkein pyörryin, kun sain palkinnon", kirjoittaja muistelee palkintogaalaa Pariisissa

Palkittu keittokirja vie lukijansa Carola Landersin keittiöön Inkooseen.

– Melkein pyörryin, kun sain palkinnon, Daniela Andersson muistelee palkintojenjakotilaisuutta.

Anderssonin Tack för maten, Mamma! voitti viime vuonna maailman parhaan keittokirjan Gourmand-palkinnon pohjoismaisessa kategoriassa.

Keittokirjojen Oscareiksi kutsutut Gourmand World Cookbook -palkinnot jaettiin Pariisissa. Anderssonille selvisi vasta paikan päällä, että kirja oli voittanut myös Best of the Best 25 years -palkinnon.

– Olin ihan, että oho! He olivat unohtaneet mainita, että olen saanut vielä paremman palkinnon. Minun piti kirjoittaa voittopuhe uudestaan.

Nyt kirja on ilmestynyt myös suomeksi toimittaja Anna Paljakan käännöksenä. Kiitos ruoasta, äiti! -lähiruokakirja vie makumatkalle inkoolaiseen ruokapöytään Carola Landersin maatilalle.

Landersin poika Tomas Landers sai idean kirjaan jo 2000-luvun alussa muutettuaan pois kotoa.

– Tajusin, kuinka hienojen ruokapöytien äärellä olin saanut kasvaa. Halusin taltioda, miten hyödynnämme raaka-aineita ympärivuotisesti, Landers kertoo.

Kirjaprosessi otti tuulta alleen, kun lapsuudenystävät Landers ja Andersson törmäsivät toisiinsa pitkän ajan jälkeen päiväkodin pihalla Inkoossa.

– Tomas kysyi, voinko kirjoittaa keittokirjan. Siitä se lähti, Andersson hymyilee.

Kirjaa tehtiin hissukseen neljän vuoden ajan. Joitakin Carolan reseptejä ei oltu koskaan aiemmin merkitty muistiin.

– Seurasin Carolan vieressä, kun hän keitti ja kokkasi. Kirjoitin joka ikisen mausteen ja mitan ylös.

Yksinkertaiset ja ajattomat maatilan kasviksia hyödyntävät reseptit on jaoteltu vuodenaikojen mukaan. Reseptien lisäksi kirjassa kuvataan raaka-aineiden hankintaa, kuten perunannostoa, kalastusta ja metsästystä sekä yhteisiä hetkiä perhejuhlissa.

– Halusin, että kirjassa näkyy, mitä maatilalla tapahtuu ja minkälainen heidän ruokafilosofiansa on, Andersson sanoo.

Landersien elämäntapaa on rakennettu useiden sukupolvien ajan Mariebergin tilalla Inkoossa. Keittokirja on kunnianosoitus paikallisille raaka-aineille ja kestävälle elämäntavalle.

– Olen kutsunut Länsi-Uuttamaata Suomen Toscanaksi. Täällä on niin paljon lähiruokatuottajia, Landers kehuu.

Kirjasta löytyy paljon riistareseptejä. Tomas Landers on yli 10 vuoden ajan myynyt riistalihaa vapaatariistaa.fi -internetsivun kautta, josta kuka tahansa voi ostaa riistalihaa.

– On tärkeää, että riistaa on saatavilla, vaikka ei itse metsästäisikään.