Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahanmuuttajat halutaan lähikouluihin heti alusta alkaen – valmistavan opetuksen järjestämisen pilotti alkaisi ensi lukuvuonna osassa Espoota

Espoo haluaa pilotoida maahanmuuttajien valmistavan opetuksen järjestämistä lähikouluissa.

Pilottiin ryhdyttäisiin lukuvuonna 2023–2024 ja se koskisi Matinkylä-Olarin vuosiluokkien 1.–2. valmistavan opetuksen oppilaita.

Espoon kasvun ja oppimisen lautakunta käsittelee pilottiin ryhtymistä kokouksessaan keskiviikkona 23. marraskuuta.

Espoossa toimii 42 valmistavan opetuksen ryhmää vuosiluokilla 1.–6. ja 15 ryhmää vuosiluokilla 7.–9. Ryhmämuotoisen valmistavan opetuksen ryhmä koostuu 12 oppilaasta.

Uudessa toimintamallissa oppilaat sijoitettaisiin alueellisten ryhmien sijaan omiin lähikouluihinsa.

Espoon koulutulokkaista monikielisiä on jo lähes 30 prosenttia ja määrän ennakoidaan jatkavan kasvuaan.

Toimintatavan muutoksella pyrittäisiin ennaltaehkäisemään segregaatiota ja vahvistamaan maahanmuuttajien osallisuutta ja kotoutumista.

Uudessa mallissa oppilaat välttyisivät joutumasta vuodeksi johonkin toiseen kouluun ja pääsisivät sen sijaan heti lähikouluunsa. Kaupungin mukaan mallia kannattaisi testata, koska valmistavan opetuksen oppilaita on jo niin paljon.

Espoo on asettanut tavoitteekseen olla Suomen paras kotouttaja.

Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteena on antaa oppilaille tarpeelliset valmiudet suomen tai ruotsin kielessä ja muissa taidoissa esi- tai perusopetukseen siirtymistä varten.

Tavoitteena on myös edistää oppilaiden tasapainoista kehitystä ja kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.