Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt on tahmeaa – näistä kahdesta syystä Suomen vientikauppa ei vedä

Vientikaupan nihkeä tilanne on nyt saatu selvitettyä. Kauppakamarien tuore vientijohtajakysely kertoo, että viennin takkuamisen syynä ovat muun muassa korkeat kustannukset.

Lisäksi vientiä heikentävät muun muassa taantuva maailmantalous ja heikentynyt kysyntä.

Geopoliittinen epävarmuus koettelee vientiyrityksiä edelleen ja kyselyyn vastanneista peräti 95 prosenttia kertoo tämän vaikuttavan yrityksen kannattavuuteen jollain tapaa.

Lähes joka toinen vientiyritys vastasi taantuvan maailmantalouden ja heikentyneen kysynnän heikentävän vientinäkymiä. Yritykset saivat valita kyselyssä kolme tärkeintä vientinäkymiä heikentävää tekijää.

Taantuva maailmantalous ja heikentynyt kysyntä ovat nousseet jopa Venäjän sodan tai siitä johtuvien pakotteiden vaikutuksia korkeammalla vientinäkymiä heikentävinä tekijöinä.

Vielä elokuussa vientijohtajille suunnatussa kyselyssä vientinäkymiä heikensivät yritysten vastausten mukaan eniten Venäjän sota ja pakotteet, logistiset häiriöt sekä raaka-aineiden saatavuus.

Tulevasta vuodesta on tulossa vientiyrityksille vaikea.

– Kohonneet kustannukset ja maailmantalouden tila ovat nyt selvästi vientiyritysten merkittävimmät haasteet. Suomalaisten yritysten globaalista kilpailukyvystä on huolehdittava, kertoo Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka.

Hänen mukaansa yritykset kaipaavat pitkäjänteisyyttä ja ennustettavuutta. Kasvuhaluiset yritykset työllistävät, investoivat ja kansainvälistyvät.

Kauppakamarien vientiyritysten johtajille suunnattu kysely tehtiin 14.–16. marraskuuta. Kyselyyn vastasi 123 yritystä. Vastanneet yritykset olivat merkittäviä vientiä harjoittavia työnantajayrityksiä eri puolilta Suomea.