Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelastusjohtaja varoittaa suomalaisia saunan kiukaan väärinkäytöstä – "Sellaiseen sitä ei ole suunniteltu"

Pelastusviranomaiset panostavat nyt viestintään, jotta turhilta tulipaloilta vältytään.

Talvi ja sähkön kalleus saavat kotitaloudet käyttämään tavallista enemmän tulisijoja, kuten takkoja ja saunoja sekä polttamaan kynttilöitä.

Helsingin pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Vesa Halonen sanoo, että kylmä talvi ja tulisijojen käytön lisääntyminen lisäävät tavallisesti myös hälytysten määrää.

– Olemme tiedostaneet, että kun sääolosuhteet ovat kovat, tehtävämäärissä on nousua. Toki toivon, että talvesta ei tulisi normaalia vilkkaampi.

Pelastuslaitos aikoo tulevana talvena panostaa erityisesti turvallisuusviestintään, jotta tulipaloilta vältyttäisiin.

Kaikki tulisijat tulisi nuohota ja tarkistaa savuhormin kunto.

– Tiedän tapauksia, joissa kiuasta on lämmitetty niin, että sillä lämmitetään myös taloa. Sellaiseen sitä ei ole suunniteltu.

Myös pitkään käyttämättä olleiden takkojen lämmittäminen herättää pelastuslaitoksissa huolta.

– Kaikki tulisijat tulisi nuohota ja tarkistaa savuhormin kunto. Samalla saattaa saada opastusta, miten takkoja kannattaa lähteä lämmittämään tauon jälkeen.

Helsingin pelastuslaitoksen operatiivinen valmius on rakennettu niin, että järjestelmä kestää, vaikka hälytykset ruuhkautuisivat.

– Jos hälytyksiin tulisi talvikuukausien aikana 20 prosentinkin nousu, se ei hetkauttaisi toimintaamme millään tavalla.

Periaate on, että ensisijaisesti oman alueen vapaa pelastusyksikkö saapuu paikalle, kun hälytys tulee.

– Jos kaikki yksiköt ovat hälytyksessä, nostamme sopimuspalokuntien valmiutta tai pyydämme apua naapurikunnista. Tämä on meille ihan tavanomaista operatiivista johtamista.

Viime viikolla Helsingin keskustassa tapahtuneet putkirikot ovat viimeaikaisin esimerkki tilanteesta, joka on syönyt isosti pelastuslaitoksen resursseja.

Paloturvallisuusviikkoa vietetään 26.11.–1.12.