Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämän verran tiedonsiirto vie sähköä, kun katsot Netflixiä – Uusi tutkimus selvitti tiedonsiirron energiankulutuksen

Paljonko sähköä kuluu ohjelmien katseluun suoratoistopalvelusta? Esimerkiksi tähän kysymykseen vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tuore pilottitutkimus viestintäverkkojen energiankulutuksesta Suomessa.

Suomalaisia on kehotettu säästämään tänä talvena sähköä, jotta energiaa riittäisi kaikille eikä suunniteltuja sähkökatkoja tarvittaisi.

Traficomin selvityksen mukaan yhden gigatavun siirto kuluttaa kiinteässä verkossa 0,05 kilowattituntia ja mobiiliverkossa 0,12 kilowattituntia.

Netflixin mukaan sen ohjelman katsominen käyttää tunnissa dataa matalalla tasolla 0,3 gigaa, perustasolla 0,7 gigaa ja korkeatasoisena enimmillään jopa 7 gigaa. Tämä tarkoittaa, että tunnin Netflixin tuijotus kuluttaa sähköä pelkästään tiedonsiirtoon kiinteässä verkossa 0,015–0,35 kilowattituntia ja langattomassa verkossa 0,036–0,84 kilowattituntia. Lisäksi toki katsojan oma laite kuluttaa jonkin verran sähköä.

Yhdellä kilowattitunnilla siirretään matkaviestinverkossa dataa noin 8,5 gigatavua ja kiinteässä verkossa noin 20 gigaa, Traficom kertoo.

Ympäristövaikutukset nousevat enenevässä määrin mielenkiinnon kohteeksi.

Petri Makkonen, Traficom

Viestintäverkkojen energiankulutus oli tutkimuksen mukaan vuonna 2021 kokonaisuudessaan noin 650 gigawattituntia.

Suurin osa teleyritysten kuluttamasta energiasta perustuu kuitenkin uusiutuviin energialähteisiin.

Viestintäverkkojen energiankulutus ei ole aivan pieni asia, sillä se kattaa Traficomin mukaan noin neljänneksen koko ICT-alan hiilijalanjäljestä.

Eniten energiaa kuluttavat ne verkon osat, jotka ovat lähimpänä loppukäyttäjää. Näitä ovat kiinteiden verkkojen liityntäverkot ja matkaviestinverkon radioverkko.

Tiedonsiirron kokonaiskulutuksesta matkaviestinverkkojen radioverkot veivät noin 60 prosenttia, kiinteät liityntäverkot noin 20 prosenttia ja muut verkkojen osat yhteensä noin 20 prosenttia.

Traficom selvitti viestintäverkkojen energiankulutusta nyt ensimmäistä kertaa. Se keräsi tiedot kysymällä energiankulutuksesta Suomen suurimmilta teleyrityksiltä.

Lisäksi Traficom kerää teleyrityksiltä verkkojen tiedonsiirtomäärän gigatavuina kahdesti vuodessa. Traficomin tarkastelu sisältää matkaviestinverkon kohdalla kaikki sukupolvet 2G:stä 5G:hen ja kiinteän verkon kohdalla teknologiat kupariverkoista valokuituverkkoihin.

– Nyt tehty tiedonkeruu osoittaa, että tarvitsemme lisää tietoa tieto- ja viestintäteknologia-alan ympäristö- ja ilmastovaikutuksista. Tälle tiedolle on tarvetta kansainvälisestikin, kun tieto- ja viestintäteknologia-alan ympäristövaikutukset nousevat enenevässä määrin mielenkiinnon kohteeksi, toteaa tiedotteessa johtava asiantuntija Petri Makkonen Traficomista.

Nyt saadut tiedot ovat vuodelta 2021. Tämän vuoden tiedot Traficom kerää loppukeväällä 2023.