Espoolaisseurat vetoavat liikuntatiloja vuokraaviin tahoihin, ettei kohoavia energia- ja muita kuluja siirrettäisi seuroille ja sitä kautta nuorten harrastusmaksuihin.
Käyttövuorojen hintojennousun pelätään käyvän ylivoimaiseksi yhä useammalle perheelle ja verottavan harrastajamääriä.
– Harrastamisen hinnan nousupaineet ovat Espoossa suuret. Jos harrastajien määrän alentuu, olosuhdekustannukset kohdistuvat pienemmälle joukolle. Kierre väärään suuntaan alkaa. Kaikki ovat häviäjiä, sanoo Espoo seurojen edunvalvontaryhmän puheenjohtaja Olli-Pekka Lintula.
Lintula kertoo espoolaisten seurojen jäsenmäärän vähentyneen pandemian aikana jo yli 3 000 nuorella.
– Seuratoiminta ei siten liikuta nuoria kuten aikaisemmin. Myös kaikki muu liikkuminen on vähentynyt. Tämä heikentää hyvinvointia, mikä on jäänyt pandemiaa edeltävää aikaa alhaisemmalle tasolle.
Suurimmat hintojen korotuspaineet kohdistuvat Lintulan mukaan sisäpalloilulajeihin, koska lajeja harrastetaan usein isoissa yksityisomisteisissa halleissa.
Esimerkiksi jääkiekkoilijoilla, taitoluistelijoilla ja ringeten harrastajilla on sen sijaan Espoon Jääurheilun Tuki ry:n rakentamia halleja, joilla ei tavoitella voittoa.
– Perheiden elämisen käyttömenot ovat kasvussa. Siksi harrastusmaksuja ei juuri nyt saisi nostaa, Lintula perustelee.
– Yhteinen pelkomme on, että maksut ovat jossain kohtaa liikaa osalle perheistä.
Seurojen harrastusmaksut vaihtelevat seuroittain, lajeittain ja tavoitetason mukaan. Lintulan mukaan harrastuksesta joutuu maksamaan korkeimmillaan noin 1 000 euroa kuussa.
Espoo lisäsi ensi vuoden budjettiin lisää rahaa liikuntaseurojen vuokra-avustuksen pitämiseen 30 prosentissa. Jos käyttövuorojen hinnat nousevat, kurittaa se tästä huolimatta harrastajien kukkaroa.