Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaisen isän poika ei saanut tehdä isänpäiväkorttia päiväkodissa – näin päiväkoti vastaa

Espoolainen perheenisä kertoi hämmästyneensä, kun hänen poikansa päiväkodin eskariryhmässä ei huomioitu isänpäivää (LV mielipide 19.–20.11.).

Isä kirjoitti Länsiväylän mielipidesivulla viikonloppuna, että päiväkodin muissa ryhmissä lapset askartelivat isille lahjoja, mutta hänen lapsensa ryhmässä merkkipäivä unohdettiin.

– Tästä ei infottu mitään erikseen. Asia vain haudattiin kaikessa hiljaisuudessa.

Isän hämmästystä lisäsi, että päiväkodin seinällä olevassa kalenterissa mainitaan useita juhlia, kuten buddhalainen vesak, kiinalainen uusivuosi, islamilaiset Íd al-adha ja Arafat-päivä sekä roomalaiskatolinen Corpus christi.

– Kaikki juhlat ovat tärkeitä ja on hyvä, että niitä juhlitaan sekä opetetaan lapsille erilaisia kulttuureita. Se, mitä en hyväksy, on, että meidän tolkun ihmisten ja ison ryhmän tärkeä juhla tehdään näkymättömäksi ja vaiennetaan ilman keskustelua, isä kirjoitti.

– Tasa-arvo on minulle tärkeä arvo, mutta mielestäni sitä ei toteuteta tällä tavalla, että tehdään tietystä ihmisryhmästä näkymätön.

Länsiväylän puhelimitse haastattelema isä arvelee, että päätös isänpäivän unohtamisesta tehtiin eskariryhmässä tietoisesti.

Aluepäällikkö Tarja Ojanen Espoon kaupungin varhaiskasvatuksesta pitää tilannetta valitettavana ja sanoo, että siitä otetaan opiksi. Myös kyseisen päiväkodin johtaja esittää pahoittelunsa.

Ojasen mukaan tilanteen taustalla oli yhden opettajan tekemä linjaus. Kyseisessä eskariryhmässä on Ojasen mukaan paljon lapsia, joiden isä ei ole aktiivisesti lasten arjessa mukana. Ojanen korostaa, että opettajan motiivi oli hyväntahtoinen.

– Hän (opettaja) oli tarkoittanut vain hyvää ja halunnut 'säästää' osaa lapsista mielipahalta.

Ojasen mukaan tilanteelta olisi ehkä vältytty, jos asia olisi etukäteen noussut puheeksi talon pedagogisessa palaverissa. Nyt näin ei käynyt, koska opettaja oli palaverin aikaan lomalla.

– (Palaverissa) ehkä olisi yhdessä pohdittu, mitä kunkin lapsen näkökulmasta olisi parasta tehdä.

Ojasen mukaan päiväkodissa oli kuitenkin tehty videotervehdys päivän puuhista. Hän pohtii, eikö isä nähnyt tällä tervehdyksellä mitään arvoa.

Ojanen lisää, että tilanteen taustalla ei ole monikulttuurisuuteen liittyviä syitä. Semminkin varhaiskasvatuksessa joudutaan aika ajoin vastaamaan tiukkoihin puheluihin joiltakin äideiltä.

– Äidit ovat pahoittaneet mielensä, kun lapsi on halunnut tehdä isänpäiväkortin, vaikkei isä ole arjessa mukana. Nämä ovat hienovaraisia asioita, joissa meidän pitää luovia, ja nyt se ei kaikin puolin onnistunut.

Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila kertoo, että kaupungin päiväkodeissa ei ole yhteistä linjausta merkkipäivien vietosta.

– Asiat tulee ratkaista kussakin yksikössä tilanteen mukaan ja niin, että se parhaalla tavalla edistää laadukkaan varhaiskasvatuksen toteuttamista.

Kaikki päiväkodit noudattavat varhaiskasvatussuunnitelmaa, jossa siinäkään ei ohjeisteta merkkipäivien viettoa.

– Mutta siellä (suunnitelmassa) korostetaan muun muassa hyvää yhteistyötä huoltajien kanssa sekä kulttuurisen moninaisuuden kunnioittamista. Ratkaisuista olisikin hyvä keskustella etukäteen huoltajien kanssa ja etsiä kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopiva käytäntö, Mattila toteaa.