Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon entinen kaupunginvaltuutettu tuomittiin törkeistä talousrikoksista – joutuu maksamaan korvauksia yli 160 000 euroa

Käräjäoikeus tuomitsi miehen vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Entinen Espoon kaupunginvaltuutettu on tuomittu vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen vuosina 2014–2016 tehdyistä talousrikoksista.

Lisäksi mies joutuu maksamaan korvauksia Verohallinnolle, ely-keskukselle ja muille jutussa vahinkoa kärsineille osapuolille yli 160 000 euroa korkoineen.

Tuomion perusteena on kaksi törkeää veropetosta ja kaksi törkeää kirjanpitorikosta, törkeä velallisen epärehellisyys sekä rekisterimerkintärikos.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus käsitteli miehen syytteitä tunnustamisoikeudenkäynnissä viime viikolla. Tunnustamismenettelyssä rangaistus voidaan tuomita alennettuna. Se edellyttää, että syytetty myöntää syyllisyytensä ja ymmärtää seuraukset.

Mies myönsi syyllisyytensä, joten oikeus päätyi alentamaan hänen tuomiotaan kolmanneksella. Ilman alentamista tuomio olisi ollut kaksi vuotta ja yksi kuukausi ehdotonta vankeutta.

Syyttäjän mukaan mies ja hänen yhtiökumppaninsa välttivät yli 48 000 euron tulo- ja arvonlisäveroseuraamukset vuoden 2015 verotuksessa ilmoittamalla yhtiön tuloksen ja myynnin todellista pienempänä.

Lisäksi kumppanukset siirsivät yhtiön varallisuutta omiin nimiinsä ja velkojien ulottumattomiin liki 108 000 euron edestä. Miehen osuus siirrosta oli vajaat 40 000 euroa.

Niin ikään kumppanukset jättivät kirjaamatta oikeat myyntitulot ja arvonlisäverot yhtiön kirjanpitoon.

Toisessa tapauksessa miehen määräysvallassa ollut yritys vältti liki 20 000 euron vero- ja sosiaaliturvamaksuseuraamukset 2015 verotuksessa.

Mies myös laiminlöi yhtiön kirjanpitovelvollisuuden ja ilmoitti kaupparekisteriin yhtiön hallituksen jäseneksi henkilön, jolla ei ollut alunperinkään tarkoitus ryhtyä tehtävään.

Käräjäoikeus antoi Henri Pekka Olavi Haaksialan tuomion 18. marraskuuta. Hän toimi kokoomuksen valtuutettuna 2013–2017.

Länsiväylä julkaisee tuomitun nimen, koska hän toimi rikostentekohetkellä luottamustehtävässä.

Länsiväylä tavoitti Haaksialan kommentoimaan tuomiota.

– Kyse on vanhoista tapahtumista ja todella nuorena pyörittämästäni yritystoiminnasta, eikä siinä ollut kyse tahallisesta lainrikkomisesta vaan virheiden kasaantumisesta. Olisi esimerkiksi pitänyt osata käsitellä promootiona jaetut drinkkiliput kirjanpidossa oikein eikä jättää niitä selvittämättömään hävikkiin, hän sanoo.

Haaksiala sanoo kantavansa teoistaan vastuun.

– Olen tunnustanut syyttäjän näkemykset sellaisenaan. En täysin tunnista kaikkia tapahtuman teonkuvauksia, mutta syyteneuvottelu- ja tunnustamisprosessi toimii niin, että teonkuvaukset pitää tunnustaa kokonaan, ja näin olen toiminut, hän sanoo.

– Olen pahoillani kaikesta muille ja perheelleni aiheuttamasta kärsimyksestä.