Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies putosi raiteille Espoossa, eikä kukaan auttanut, vaikka junan tuloon oli minuutteja – "Yksi jopa kävi raiteen reunalla katsomassa"

Länsi-Uudenmaan poliisi ja Väylävirasto vetoavat kansalaisiin, jotta hädässä olevaa ihmistä autettaisiin, kuten laki edellyttää.

Espoon Leppävaarassa raiteille pudonnut mies jäi äskettäin ilman apua, kun kukaan asemalla olleista ihmisistä ei mennyt auttamaan häntä.

Asemalle saapunut juna osui mieheen. Tapaus sattui 28. lokakuuta.

Poliisi ei epäile putoamiseen liittyvän rikosta, vaan kyseessä on tapaturma.

Poliisin mukaan juna-asemalla liikkui tapahtumahetkellä runsaasti ihmisiä.

– Laiturilla, jossa putoaminen tapahtui, oli paikalla kymmenkunta ihmistä. Vähintään yksi, mutta mahdollisesti useampi junaa odottanut henkilö näki putoamisen. Yksi heistä jopa kävi raiteen reunalla katsomassa kohti raiteella maannutta miestä, mutta siirtyi sitten kauemmas, poliisi kertoi perjantaina julkaistussa tiedotteessa.

Rikosylikonstaapeli Kai Frimanin mukaan junaa laiturialueella odottamassa olleet olisivat voineet taulusta katsomalla huomata, että junan saapumiseen on aikaa muutamia minuutteja.

– Poliisin näkemyksen mukaan heillä olisi ollut mahdollisuus vähintään hälyttää apua välittömästi, Friman arvioi tiedotteessa.

Rikoslain mukaan hengenvaarassa olevaa tulee mahdollisuuksien mukaan auttaa.

Ihmistä, joka tietää toisen olevan esimerkiksi hengenvaarassa, mutta joka ei anna tai hanki on tälle apua, jota häneltä kohtuudella voidaan edellyttää, voidaan epäillä pelastustoimen laiminlyönnistä.

Seuraamuksena voi olla sakko tai enintään kuuden kuukauden vankeus.

− Vähintä, mitä junaraiteella tapahtuvan vaaratilanteen huomatessaan voi tehdä, on soittaa välittömästi hätänumeroon 112. Mahdollisuuksien mukaan sivulliset voivat myös pyrkiä herättämään junakuljettajan huomion esimerkiksi heiluttamalla kättä, sanoo Väyläviraston valmiuspäällikkö Arto Muukkonen tiedotteessa.

Pääsääntönä kuitenkin on, että radalle ei saa koskaan mennä.

− Älä mene 1,5 metriä lähemmäksi laiturin reunaa, ellet nouse junaan tai poistu junasta, Muukkonen opastaa.

Poliisin tietoon pelastustoimen laiminlyömistä tulee onneksi harvoin.

Viranomaiset toivovat, että Leppävaaran tapahtumien kaltaiset tilanteet eivät toistuisi.

− Kuten laki sen sanoo, jos tilanteessa voi jollakin tavalla antaa apua omaa terveyttään tai henkeään riskeeraamatta tai edes kutsua apua, tulisi jokaisen näin tehdä. Esimerkkimme tapauksessa yhtään henkeä ei menetetty, mutta tarina olisi voinut päättyä aivan toisin, rikosylikonstaapeli Friman ja valmiuspäällikkö Muukkonen toteavat tiedotteessa.