Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muotikuvauksen 81-vuotias legenda tuli Tallinnaan – asiakkaina Dior, Louis Vuitton ja Chanel

Perjantaina 25. marraskuuta Tallinnan Fotografiskassa avautuu legendaarisen ranskalaisen muotivalokuvaaja Sarah Moonin näyttely At the Still Point.

Dior, Louis Vuitton ja Chanel ovat vain muutamia muodin huippunimiä, joiden kanssa muotikuvaaja on tehnyt töitä. Pitkää yhteistyötä Diorin kanssa juhlistaa vastikään julkaistu Dior by Sarah Moon -kirja, jonka tiimoilta Moonin valokuvia on parhaillaan esillä myös Pariisin uudessa Dior-museossa.

Moonin valokuville on tyypillistä unenomainen ja sumea tunnelma, jopa epätarkkuus. Kuvat ovatkin jyrkässä kontrastissa perinteisten muotivalokuvien kanssa.

Myös Moonin käyttämä Polaroid-filmi ja pitkät valotusajat antavat kuville aivan omanlaisensa tunnelman.

81-vuotias taiteilija saapui Tallinnaan avaamaan näyttelynsä ja esitteli sitä etukäteen lehdistölle. Kysymykseen, mikä näyttelyn kuvasarjoista on hänelle tärkein tai merkityksellisin, hän vastasi:

– Pidän aina eniten viimeksi ottamistani kuvista. Tällä hetkellä minua kiinnostavia ja merkityksellisiä teemoja ovat aika, ikääntyminen ja menettämisen prosessi.

At the Still Point -näyttelyssä on esillä lähes 260 Moonin teosta 50 vuoden ajalta sekä kolme hänen tekemäänsä lyhytelokuvaa. Taiteilijan itsensä mukaan sekä häneen valokuvansa että elokuvansa kertovat tarinoita. Kuvat tarttuvat hetkeen ja tallentavat häviävää aikaa – vasta satanutta lunta, ikkunaa pitkin valuvaa vettä ja sumuista merenrantaa.

– Voit kulkea saman puun ohi 20 kertaa ja sitten eräänä päivänä se puhuttelee sinua. Haluat tallentaa sen hetken ja tunnelman ja luoda siitä kuvan, kuvailee Moon työskentelytapaansa.

Myös lumi on yksi Sarah Moonia kiinnostava elementti. Tallinnaan hän saapui juuri sopivaan aikaan, kaupunkiin oli satanut ensilumi.

– Ehdin ottaa täällä jo yhden lumisen kuvan vanhastakaupungista, Moon kertoi tyytyväisenä.

Sarah Moon (1941) aloitti uransa Haute couture -mallina, mutta huomasi pian, että oikea paikka hänelle oli kameran takana valokuvaajan roolissa. Moonin tuotanto muodostaa oman visuaalisen maailmansa, joka on hyvin tunnistettava ja sisältää monesti kaunokirjallisia ja elokuvallisia viittauksia. Esimerkiksi näyttelyn nimi At the Still Point on poimittu T. S. Eliotin runoteoksesta Burnt Norton.

Moonin muotikuvat ovat virkistävä poikkeus aikana, jolloin on totuttu näkemään kiiltäviä, viimeiseen asti käsiteltyjä muotilehtien kansia ja kuvia, joissa mallit ovat täydellisesti sommiteltuja. Moonin kuvissa mallit ja asut on kuvattu tuntemattomina ja sumeina satuina. Moon on kuvannut monille maailmankuuluille aikakauslehdille, kuten Vogue, Elle, Marie Claire ja Life.

Sarah Moonin näyttely on avoinna Tallinnan Fotografiskassa 16.4.2023 saakka.