Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa ansioitunut kokki luotsaa suosittua lähiöravintolaa, jota uhkaa purku – "Asiakkaista on tullut kuin ystäviä"

Ostarin loppua odotteleva Old Jerusalem tarjoaa Lähi-idän makuja ja Suomen ”kansallisruokia”.

Kun tulin tähän töihin 2015, ajateltiin, että ollaan kolme vuotta. Nyt ollaan oltu jo seitsemän, selittää Lehtisaaren ostoskeskuksessa sijaitseva Old Jerusalem -ravintolan yrittäjä Shamal Adil.

Näiden vuosien aikana hän myös osti paikan itselleen. Vuoden 2019 jälkeen lankesivat koronakoettelemukset, mutta ei yrittämisen into:

– Loistava alue. Kivoja ihmisiä. Heistä on tullut kuin ystäviä, Adil viittaa asiakkaisiin.

– Saadaan olla siihen asti kun talo puretaan, Adil tietää kertoa.

Muutto ei olisi ensimmäinen, sillä Old Jerusalem toimi aiemmin Pakilantiellä nimellä Pikku Jerusalem. Se oli Lähi-idän ruoan helmi ja jo silloin kuuluisa Sulttaanin annoksesta.

– Halutaan jatkaa, jos uuteen rakennukseen tulee ravintolatila, Shamal Adil sanoo.

Hän itse on paikan pääkokki, valmistunut ammattiin Espoossa ja työskennellyt seitsemän vuotta ravintola Zavassa Espoon keskuksessa.

Saadaan olla siihen asti kun talo puretaan.

Tuoreus on isännän kunnia-asia. Buffetpöydässä on 12 kylmää ruokaa, kuusi lämmintä ja keitto.

Suosituimmat sapuskat menulla ovat falafelit, shawarmat ja kebabit sekä linssikeitto. Pizzaa on listalla pakko olla, kuten myös burgereita ja jopa wingsejä – siis uusia suomalaisia ”kansallisruokia”.

Mielenkiintoisempia ovat kuitenkin alkupalat, kuten Jerusalem Mezza, jossa on lautasella kooste: dolmades, tzatziki, babaganush, falafel ja tabouleh. Siinä kuuluisassa Sulttaanin special naudanliha-annoksessa on falafelin ja shawarman lisäksi hummusta, taboulehia, munakoisoa, hapankaalia ja tahinikastiketta.

Sulttaani on paikan toiseksi kallein annos ja maksaa 17,90 euroa. Enemmän joutuu pulittamaan vain Hot Wings Megasta, jossa on 21 siipeä lisukkeineen.

Kebabvartaat Old Jerusalemiin tulevat kotimaiselta Well Beefiltä eli Kaivon Lihalta Turusta. Tuotetietojen mukaan lihan alkuperä on Suomi/Tanska. Vartaan lihapitoisuus on 70 prosenttia ja sen mausteisuuden antavat perinteiset sipuli, mustapippuri, valkosipuli ja laakerinlehti.

Raikas tzatziki ja tomaattikastike ovat paikan omia.

Viinioikeuksia Adil sanoo miettineensä.

– Mutta me teemme kulttuuriruokaa, hän pukee vastauksen.

Lisäksi Old Jerusalem tekee caterig-keikkaa jopa 50–100 hengen lähi-itäteemaisiiin tilaisuuksiin. Ravintolasta ruokaa noutaa paikallisten, ohikulkijoiden ja alueen rakennusmiesten lisäksi Wolt.

Nyt osa ostoskeskusta on viereistä tornitaloa rakentavien urakoitsijoiden käytössä. Osa liiketiloista on tyhjillään, ja näyttää rähjäiseltä. Kunto on hieman samanlainen kuin Itäkeskuksen Puhoksessa tai Kulosaaren ostoskeskuksessa.

Lehtisaaren ostoskeskuksessa toimii silti suuri rengasliike, monia pienyrityksiä sekä sushiravintola ja kahvipaahtimon yhteydessä oleva kahvila. Vuokralaisten irtisanomisajat vaihtelevat.

– Jos rakentaminen alkaa, voi olla että pidetään taukoa. Mitään uutta paikkaa ei ole vielä etsitty, Adil kertoo.

Hänen mukaansa ykköstoive – aivan kanta-asiakkaiden takia – olisi päästä jatkamaan samassa katuosoitteessa.

Old Jerusalem, Lehtisaarentie 1, auki ma–la 11-20 ja su 12–20.