Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa on myynnissä 87 miljoonan euron taloa, mutta Vantaalla vain 1 – miksi?

Yli mijoonan maksavia taloja ei löydy Vantaalta juuri lainkaan.

Helsingissä on myynnissä 231 yli miljoona euroa maksavaa asuntoa. Espoossa yli miljoonan euron asuntoja on tarjolla 87, mutta Vantaalla yksi.

Oikotie-verkkosivustolla tehty huomio ei ole poikkeuksellinen. Vantaalla tarjonta on vähäistä, vaikka hakutiedoissa määrittää asunnon vähimmäishinnaksi 800 000 euroa ja tilannetta seuraa kuukausia.

– Vantaalla on viime vuosina myyty yli 800 000 euron omakotitaloja vain pari kappaletta vuodessa. Yli miljoonan maksavia taloja ei kaupungista juurikaan löydy. Saa olla todella uniikki kohde, mikäli hinta nousee tuolle tasolle, Huoneistokeskuksen Vantaan myyntijohtaja Marko Perälä vahvistaa.

Vantaalle valmistuu vuosittain useita satoja pientaloja. Miksi edes uudehkot talot eivät kipua arvoluokkaan?

Perälä näkee syyksi sen, ettei Vantaalle ole muodostunut laajempia arvoalueita, joiden vetovoima olisi riittävän suurta houkuttelemaan hyvin varakasta väestöä. Hän kuitenkin nimeää kaksi arvostettua pientaloaluetta, Kartanonkosken ja osan Ylästöstä.

Esimerkiksi usein Vantaan rikkaimmaksi mainitun Linnaisten alueen vetovoima ei ole tällä hetkellä merkittävän suurta.

Saa olla todella uniikki kohde.

Kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laineen mukaan Vantaalle halutaan kaikenlaisia ihmisiä, myös varakkaita. Hän kuitenkin muistuttaa Vantaan kilpailevan varakkaiden kiinnostuksesta kovassa luokassa.

– Vantaan naapureina on kaksi maan menestyneintä kaupunkia. Niiden lisäksi samassa sarjassa ovat Tampere ja Turku. Vantaan tavoitteena on tarjota kilpailukykyisiä vaihtoehtoja.

Hyvin kalliiden asuntojen alueilla on korkea arvo joko maisemallisesti tai historiallisesti.

– Asunnon hinnalla saat paljon muitakin kuin mahdollisuuden asua saman tuloluokan ihmisten kanssa, Laine lausuu.

Alueen korkea profiili näkyy usein myös palvelurakenteessa.

– Voit sanoa vieraillesi, että mennään tuohon alakerran samppanjabaariin istumaan.

Voisiko Vantaalle syntyä jatkossa huippualueita?

Laine ja Perälä vastaavat, ”miksei”.

– Rakentamisen laatu on Vantaalla paranemassa. Uskon kaikesta huolimatta, että Kivistöstä voi tulla korkeatasoinen kerrostaloalue. Niin myös Aviapoliksesta, vaikka siellä on enemmän kysymysmerkkejä, Laine pohtii.

Vaikka merenranta puuttuu, Vantaalta löytyy isoja luontoa lähellä olevia tontteja, jotka saattavat tulevaisuudessa olla kysyttyjä.

– Pidemmällä aikavälillä pientalotontit kehäteiden sisäpuolella alkavat olla vähissä. Se saattaa lisätä arvotalojen kysyntää myös Vantaalla. Myös infran paraneminen alueella lisää kiinnostusta, esimerkiksi suunnitellun ratikan reitin varrella hinnat tulevat nousemaan muita alueita enemmän, Perälä sanoo.