Älypuhelimen räplääminen kesken ajon on suomalaisten mielestä yksi vaarallisimmista tekijöistä liikenteessä. Laitteisiin keskittyminen ratissa aiheuttaa tarkkaamattomuutta, joka on Liikenneturvan viimevuotisen kyselyn mukaan niin vaarallista, että edelle kiilaavat vain rattijuopumus ja piittaamattomuus liikenteessä.
Tarkkaamattomat kuljettajat jopa itse kokevat toimintansa vaaralliseksi. Liikenneturvan kesällä tehdyn kyselyn vastaajista kaksi viidestä vastaajasta kertoi joutuneensa vaaratilanteeseen, kun olivat käyttäneet puhelinta tai auton kosketusnäyttöä ajon aikana.
Nyt se tapahtui: Ensimmäinen autoilija sai sakot nastarenkaista Suomessa – "Kiitti kuitenkin"
Tarkkaamattomuus voi Liikenneturvan mukaan jopa kahdeksankertaistaa peräänajo-onnettomuuteen joutumisen riskin.
Arkinen tapa voi johtaa kohtalokkaaseen vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen.
Petri Jääskeläinen, Liikenneturva
Katseen siirtyminen pois liikennetilanteesta on tutkimusten mukaan erityisen riskialtista.
Hurja tilanne tallentui videolle kesken ajon: Poliisi muistuttaa tärkeästä toimenpiteestä
– Liikenteessä asiat tapahtuvat nopealla tempolla. Liikennetilanteen äkillinen muutos jää rekisteröimättä katseen ollessa pois liikenteestä. Moni vilkuilee ajon aikana usein älypuhelimen näytön tapahtumia. Arkinen tapa voi johtaa kohtalokkaaseen vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen, sanoo tiedotteessa Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen.
Puhelin ei ole ainoa tarkkaamattomuutta aiheuttava tekijä, toteaa Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo tiedotteessa.
Myös esimerkiksi navigaattori tai autossa matkustavat lapset voivat saada kuljettajan tarkkaavaisuuden herpaantumaan.
Uutissuomalainen: 17-vuotiaat ovat yliedustettuina liikenteen rikos- ja kuolintilastoissa
– Kuljettajan on kuitenkin aina tärkeää keskittyä liikenteeseen. Puhelimen voi laittaa keskity- tai aja-tilaan ja viestit voi tarkistaa perillä. Navigaattori kannattaa säätää ennen ajoon lähtöä. Jo pienille lapsille on hyvä kertoa, että liikenteessä keskitytään ajamiseen ja muistaa myös oman esimerkin vaikutus.
Ihmisillä on rajallinen kyky prosessoida informaatiota kerralla. Jos yritämme tehdä kahta asiaa samaan aikaan, se ei onnistu, vaan todellisuudessa siirtelemme tarkkaavaisuutta kahden tehtävän välillä. Tällöin kumpikaan ei yleensä onnistu kunnolla.