Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jo kokonainen osastollinen potilaita jumissa Jorvin päivystyksessä – jono jatkohoitoon jopa 70 tuntia

Osastopaikkoja jonottavat potilaat ruuhkauttavat Jorvin yhteispäivystystä ennätyksellisen pahasti.

Päivystyksessä oli maanantaina noin 20 potilasta odottamassa jatkohoitopaikkaa pääasiassa Espoon sairaalasta tai Husin erikoissairaanhoidon osastoilta.

Pisimmillään päivystyksessä olevat potilaat ovat joutuneet odottamaan jopa 70 tuntia.

– Meidän kokonaiskävijämäärät eivät ole merkittävästi muuttuneet, mutta päivystyspoliklinikalla vietetty aika on pidentynyt, kun osastopaikkoja ei ole. Meillä on osastollinen osastoille odottavia, kertoi osaston ylilääkäri Riitta Vahanne Jorvin yhteispäivystyksestä Länsiväylälle maanantaina.

Tilanne on siis ollut vaikea jo pidemmän aikaa, mutta nyt päivystyksessä vietetty jonotusaika on ennätyksellinen.

Vahanteen mukaan tilanne kuormittaa sekä potilaita että päivystyksen henkilökuntaa.

Päivystyksen sänkypaikat eivät tahdo enää riittää, eikä henkilökuntaakaan ole mitoitettu huolehtimaan useaksi vuorokaudeksi päivystykseen jäävistä potilaista.

– Tilanne on jatkunut varsin hankalana jo syksystä, Vahanne sanoo.

– Päivystyksen kannalta olisi ideaali, että potilas pääsisi saman tien jatkohoitoon. Tilanne kaatuu päivystyksen niskaan, koska potilaita on kuitenkin.

Osastot ovat puolestaan täynnä potilaita, koska hoitoa jo saaneet potilaat eivät pääse esimerkiksi palveluasuntoon tai kotiin. Tällaisia väärässä paikassa olevia potilaita on arvioitu olevan Husissa jo noin 10 000.

Lue myös: Jo 10 000 potilasta odottaa oikeaa hoitopaikkaa Husissa – talouden sopeutustarve vain kasvaa

Suurin osa Jorvin päivystykseen juuttuneista odottaa paikkaa Espoon sairaalasta. Länsiväylä kertoi aiemmin syksyllä Espoon sairaalan joutuneen sulkemaan vuodepaikkojaan hoitajapulan vuoksi.

– Päivystyksen näkökulmasta vuodeosastopaikkoja on niukasti ja niitä pitäisi olla enemmän. Tämä vaatisi myös lisää henkilökuntaa.

Vahanne kertoo, että Espoon sairaala pyrkii purkamaan jatkohoitopaikkapulaa ottamalla potilaita ylipaikoille.

Päivystyksessä oli myös muutamia erikoissairaanhoidon osastoilta vuodepaikkaa odottavia.

– Erikoissairaanhoidon osastoillakin on paikkasulkuja. Kun paikkoja on supistettu, ei osastoille aina mahdu, Vahanne tietää.

Lue aiempi juttu: Espoon sairaala joutuu pitämään 30 potilaspaikkaa tyhjillään – "Tässä on monta asiaa mutkalla"

Jorvin päivystys on ollut tänä syksynä muutamaan otteeseen niin ruuhkainen, että ambulanssit on jouduttu ohjaamaan Jorvin sijasta Meilahden päivystykseen. Viimeksi näin jouduttiin toimimaan viime viikolla, Vahanne kertoo.

Viime viikolla tulleet liukkaat kelit toivat päivystykseen jonkin verran potilaita. Influenssa ja korona eivät ainakaan vielä näy päivystyksessä.

Lue aiempi juttu: Jorvin päivystys jälleen pahasti tukossa – ambulansseja on ohjattu Meilahteen