Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo alkaa sakottaa lumien luvattomasta kippaamisesta – tällainen huomautusmaksu siitä rapsahtaa

Espoon kaupunki alkaa periä maksua luvattomasta lumen kippaamisesta kaupungin omistamille ja hallinnoimille maa-alueille.

420 euron hallinnollisesta huomautusmaksusta päätettiin teknisessä lautakunnassa viime viikolla.

Maksu voidaan määrätä tarpeen vaatiessa uudelleen, ja viimekätinen keino on tutkintapyyntö poliisille.

– Ajatuksena on, että valvonnassa lähdetään liikkeelle varovasti, eli maksuja ei aleta määrätä heti raskaimman mukaan, huomauttaa hallintopäällikkö Timo Virtanen Espoon kaupungilta.

Luvatonta lumen luontia kaupungin maille valvoo kaupunkitekniikan keskuksen infrapalvelujen palvelualue.

Maksu perustuu pääkaupunkiseudun yhteiseen taksamalliin. Virtasen mukaan maksu on toistaiseksi tulossa käyttöön vain Espoossa.

– Tiettävästi Oulussa on käytössä vastantyyppinen maksu.

Huomautusmaksu on yksi lukuisista keinoista, joilla Espoo pyrkii pitämään tiet ja kevyen liikenteen väylät kulkukelpoisina.

Viime talven paikoin kaoottiseksi kuvaillusta tilanteesta on otettu opiksi, ja kaupungissa on käynnistetty mittava kehittämisohjelma talvikunnossapidon parantamiseksi.

Kunnossapitobudjettiin on esitetty ensi vuodelle 1,5 miljoonan euron lisämäärärahaa. Sillä parannetaan varautumista poikkeuksellisen vaikeisiin sääoloihin.

Kunnossapidon henkilöstöä koulutetaan erityyppisten työkoneiden käyttöön. Pois lähteneiden tilalle ja määräaikaisuuksiin saatu palkattua uusia työntekijöitä. Mikäli lumisateet iskevät iltaisin, saadaan lisätyövoimaa hälytettyä varallaolon avulla.

Lisäksi rakentamispuolen koneita ja autoja voidaan käyttää esimerkiksi bussipysäkkien puhdistamiseen.

Myös koneiden paikanninjärjestelmää on parannettu ja samoin yhteistyötä kaupungin asiakaspalvelun kanssa.

Ajoneuvojen siirtokehotuksissa ja lähisiirroista tehostetaan yhteistyötä pysäköinninvalvonnan kanssa. Syynissä on myös työmaiden levittäytyminen.

Matinkylän Huollon kanssa tehdään pilottikokeilu Matinkylän kävely- ja pyöräteiden aurauksesta.

Ongelmana Espoossa on ikääntyvä kalusto, joskin sitä on uusittu investointiohjelman mukaisesti.

Lumia Espoossa voi kuljettaa Vanttilan lumenvastaanottopaikalle. Se on yksityishenkilöiden ja taloyhtiöiden käytettävissä, kunhan kuljetuksista sovitaan kuljetusyritysten kanssa.

Kaupungilla on lisäksi käytössään väliaikaisia lumien varastointi- ja kasauspaikkoja.