Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulujen lämpötilaa lasketaan, uimahalleissa saunoja kiinni päivisin – näin Espoo ryhtyy säästämään sähköä

Espoon kaupunki ottaa käyttöön uusia toimia sähkön säästämiseksi.

Kaupunkilaiset huomaavat säästötoimet muun muassa kaupungin eri tiloissa, joiden sisälämpötilaa lasketaan noin 20,5 asteeseen. Lämpötilan lasku koskee muun muassa kaupungin toimistotiloja, liikuntatiloja sekä kouluja.

Sen sijaan muun muassa päiväkoteja, vanhus- ja vammaispalvelun ympärivuorokautisen toiminnan yksiköitä ja terveysasemia lämpötilan lasku ei koske.

– Päiväkodeissa lapset leikkivät lattialla, joten siellä lämpötiloja ei lasketa, kuten ei myöskään tiloissa, joissa on ympärivuorokautista toimintaa, selvittää kaupungin tiloista vastaavan Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen.

Lehtisen mukaan osassa kouluja lämpötilaa on jo laskettu ja osassa käytäntöön siirrytään vaiheittain.

Kaupungin tiloissa säädetään myös ilmanvaihtoa käyttöaikojen mukaan mutta niin, että  sisäilmaolosuhteet eivät heikkene.

Ilmanvaihdon muutoksia ei tehdä vanhus- tai vammaispalveluiden ympärivuorokautisen toiminnan rakennuksissa, uimahalleissa eikä kohteissa, joissa on todettu akuutteja ongelmia isäilmaolosuhteissa.

Lue myös:

Nyt tuli arvio: Näin paljon sähkökriisi maksaa Espoolle – kaupunki vähentää kulutusta 4 keinolla

Uimahalleissa on ensi maanantaista lähtien päiväsaikaan käytössä vain toinen sauna. Iltaisin ja viikonloppuisin molemmat saunat ovat käytössä, lukuun ottamatta Espoonlahden uimahallia.

– Matinkylän uimahallin avaamisen jälkeen kävijämäärät Espoonlahdessa ovat laskeneet sen verran, että arvioimme, että siellä riittää yksi sauna iltaisin ja viikonloppuisinkin, toteaa kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Jarmo Ikävalko.

Liikuntapalveluissa säästöä haetaan Ikävalkon mukaan myös sillä, että tekojäät ajetaan alas helmikuun lopussa, kun niitä aiempina vuosina on pidetty yllä vielä maaliskuussa. Myös tekonurmien lämmitysaikoja lyhennetään.

Tykkilumilatuja pidetään yllä, mutta niitä ei lumeteta silloin kun sähkönkulutus on korkealla.

– Oittaan latu on jo käytössä ja myös Leppävaaran latu tullaan lumettamaan ja pitämään hiihtokunnossa muun muassa siellä järjestettävien kilpailujen vuoksi, Ikävalko kertoo.

Ikävalkon mukaan myös Puolarmaariin tulee tykkilumilatu, sillä viime talven latu osoittautui hyvin suosituksi.

Espoon sähkönsäästötalkoot näkyvät myös valojen vähenemisenä.

Kaupungin toimitilojen julkisivuvalaistukset sammutetaan kokonaan ja pihavalot sammutetaan yöksi.

Katuvalojen led-valaisimiin ohjelmoidaan yöhimmennys kaikkialle, missä se on teknisesti mahdollista.

Valoja pidetään pois päältä myös sellaisilla urheilukentillä, joilla ei ole toimintaa.

Nyt tehtävien toimenpiteiden lisäksi Espoo on pyrkinyt jo vuosia alentamaan energiakustannuksiaan. Esimerkiksi katuvalaisimia on vaihdettu ledeihin, samoin toimitilojen valaisimia.