Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alokas sanoi ampuvansa ensin "jonkun" ja sitten kantahenkilökunnan – ensimmäinen kovapanosammunta vei oikeuteen

Varusmiespalvelusta aloittelevan nuorukaisen uhkaava esiintyminen ampumaradalla Kirkkonummella toi hänelle sakot laittomasta uhkailusta.

Tapaus sattui viime helmikuussa Upinniemen varuskunnassa, jossa alokkailla oli ensimmäinen ampumaharjoitus valvotulla radalla.

Tapahtumahetkellä 19-vuotias varusmies sanoi kahden todistajan kuullen haluavansa ampua "muita henkilöitä" tai "jengiä täällä", ja että kantahenkilökunta ei ehtisi tehdä mitään ennen kuin hän ampuisi heidätkin.

Alokkaan itsensä mukaan kyse oli vitsailusta. Hän kertoi, ettei hänen tarkoituksenaan ollut esittää uhkausta, mutta hänen asiatonta ilmaisuaan saattoi pitää uhkaavana.

Kolmannen paikalla olleen todistajan mukaan tilanteessa oli "heitetty metsästysläppää" riistan ampumisesta. Todistajan mukaan he eivät olleet ymmärtäneet tilanteen vakavuutta.

Käräjäoikeus piti kahden ensi mainitun todistajan lausuntoja uskottavina ja totesi, että uhkaavia puheita toisten ampumisesta on sanottu. Todistajilla oli oikeuden mukaan syytä pitää tilannetta uhkaavana, sillä kaikki alokkaat eivät tunteneet toisiaan entuudestaan.

Todistajien ja oikeudessa syytettynä olleen alokkaan mukaan kantahenkilökunta ei ollut kuullut puheita.

Oikeus totesin myös, että harjoituksessa varusmiehille oli jo jaettu patruunat.

Oikeudessa jäi kuitenkin epäselväksi, olivatko patruunat jo alokkaan aseen lippaassa ja niin sanotusti ”kovat piipussa”, kun levottomia puheita varusmiestovereille kerrottiin.

Tilanteessa aseet ja lippaat olivat varusmiesten edessä makuualustalla.

Oikeus määräsi varusmiehelle 40 päiväsakkoa laittomasta uhkauksesta ja palvelusrikoksesta. Maksettavaa sakkorangaistuksesta tulee 240 euroa.

Käräjäoikeuden käsittelyssä oli mukana kaksi sotilasjäsentä. Puolustusvoimien sisäisiä kurinpitorangaistuksia ei määrätty.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.