Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmiö: Sähköautot ovat alttiita oudoille hyökkäyksille – Näin hakkerit pääsevät autoihin käsiksi Bluetoothin kautta

Sähköautot ovat tavanomaisia autoja alttiimpia erilaisille kyberhyökkäyksille. Erikoisesta ilmiöstä kertoo ajoneuvoakkujen- ja sähköautojen lataus- ja hallintaratkaisuihin erikoistunut CTEK tiedotteessaan.

CTEK muistuttaa, että sähköautoihin on asennettu varsin vähän tai ei ollenkaan kyberhyökkäyksiltä suojaavia ratkaisuja. Ne ovat siksi alttiita väärinkäytöksille.

Sähköautot ja ladattavat hybridit ovat yhteydessä tietoverkkoihin ja internetiin, ja niitä ohjataan aikamme kaukosäätimillä eli älypuhelimiemme sovelluksilla.

– Harva tule ajatelleeksi, että autot ovat nykyään muiden teknisten laitteiden tapaan yhteydessä tietoverkkoihin, kertoo CTEKin myyntipäällikkö Pasi Ahola tiedotteessa.

Hakkerit voivat päästä käsiksi autoon useita eri reittejä, kuten ajoneuvon sisäänrakennetun Bluetooth-järjestelmän tai sovellusten kautta.

Niiden avulla he voivat muodostaa yhteyden autoon ja asentaa haittaohjelmia, mikä voi pahimmassa tapauksessa muodostaa suuren uhan kuljettajille.

– Sähköisten ajoneuvojen määrä kasvaa Suomessakin hurjaa vauhtia. Siksi olisi tärkeää varautua mahdollisiin turvallisuusuhkiin, Ahola toteaa tiedotteessa.

Latauspalvelun tarjoajan it-osasto voi varmistaa, että sähköautojen latauslaitteistot ovat mahdollisimman turvallisia ja hakkereiden toiminta vaikeutuu:

1. Tarkista, että käyttämäsi latauslaitteet ovat OCPP-yhteensopivia.

2. Harkitse, onko Wi-Fi-yhteys paras ratkaisu sinulle. Monet yritysasiakkaat valitsevat nykyään Ethernet-kaapelin Wi-Fin sijaan. Fyysinen Ethernet-kaapeli on aina turvallisempi kuin langaton yhteys.

3. Yritysten it-osastojen kannattaa osallistua myös sähköautojen lataus- ja maksujärjestelmien suunnitteluun.

4. Käytä suojattuja sovellusliittymiä.

5. Sammuta älylaitteet, kun et käytä niitä.

6. Päivitä sovellus- ja laiteohjelmisto säännöllisesti.