Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä ihmettele, jos naapurissasi ulisee tänään kello 18 – tässä syy

Tänään vietetään palovaroitinpäivää, joka on paloturvallisuusviikon loppuhuipentuma. Asiasta kertoo Suomen pelastusalan keskusjärjestö (SPEK) tiedotteessaan. SPEK kannustaa suomalaisia testaamaan palovaroittimien toimintaa kello 18.

Testaamiseen onkin tarvetta, sillä tutkimusten ja pelastustoimen kenttäkokemusten perusteella liian monesta kodista puuttuvat toimivat palovaroittimet.

SPEKin katugallup vahvista käsitystä siitä, että palovaroitinasiat eivät ole kodeissa parhaalla tolalla.

– Vaikka viime vuosina tehdyissä kyselytutkimuksissa yli 90 prosenttia on vastannut, että kotona on riittävä määrä toimivia palovaroittimia, kertovat SPEKin tutkimus ja pelastustoimen kenttähavainnot radikaalisti muuta, sanoo turvallisuusviestinnän asiantuntija Juha Hassila tiedotteessa.

Yli puolessa niistä asunnoista, joissa on ollut tulipalo, palovaroitinta ei ole ollut tai se ei ole toiminut. Myös noin 70 prosentista vuokra-asunnoista palovaroittimet puuttuivat tai eivät toimineet.

SPEK teki Paloturvallisuusviikon alla Helsingin Pasilassa katugallupin, jossa kysyttiin palovaroittimien testaamisesta ja määristä kotona. Gallupiin vastasi 40 henkilöä.

Koska otos on pieni, tulokset ovat vain ajatuksia herättäviä, ei yleistettäviä. Gallup vahvisti kuitenkin SPEKin tutkimuksesta ja pelastustoimen kenttähavainnoista saatuja tietoja.

Gallupiin vastanneista moni testaa palovaroittimensa kovin harvoin tai ei ollenkaan. Noin neljännes kertoi testaavansa kotinsa palovaroittimet kerran vuodessa. Sama määrä testasi laitteet joko vielä harvemmin tai ei lainkaan.

– Vain noin kymmenesosa vastaajista sanoi testaavansa palovaroittimensa useammin eli kerran kuussa tai muutaman kerran vuodessa, Hassila toteaa tiedotteessa.