Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tokmannilla myyty kulmahiomakone osoittautui vaaralliseksi – Tukesin testi: 9/10 sähkötyökalussa joku puute

Yksi kulmahiomakone osoittautui vaaralliseksi ja joutui myyntikieltoon, kun Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti kulmahiomakoneita ja iskuporakoneita. Brücke-merkkistä laitetta on Vaaralliset tuotteet -sivuston mukaan myyty Tokmannilla.

– Standardinmukaisen iskuvasarakokeen kolmannen iskun jälkeen kulmahiomakoneen käyttökytkin irtosi ja jännitteiset osat tulivat kosketeltaviksi testipuikolla. Puutteesta johtuen kone voi aiheuttaa sähköiskun vaaran, kertoo tiedotteessa Tukesin ylitarkastaja Jussi Vesti.

Kyseinen kulmahiomakone määrättiin myyntikieltoon. Myyntikielto tarkoittaa, ettei laitetta saa enää myydä, mutta sitä ei kerätä pois kuluttajilta.

Kymmenestä testatusta tuotteesta yhdeksästä löytyi puute käyttöohjeesta ja merkinnöistä.

Mekaaninen kestävyys ja käyttökestävyys osoittautuivat paremmiksi kuin aiemmissa laajoissa testeissä.

Jussi Vesti, Tukes

Käyttöohjeista löytyi eniten huomautettavaa koneen turvalliseen käyttöön liittyvästä ohjeistuksesta. Koneissa käytetyistä merkinnöistä osa ei ollut täysin standardin mukaisia tai ne oli väärin sijoiteltu.

Sähkötyökaluista tutkittiin niiden oleellisimpia turvallisuusvaatimuksia, esimerkiksi mekaanista kestävyyttä, käyttökestävyyttä, suojausta sähköiskulta sekä merkintöjä ja käyttöohjeita.

– Kaikki tutkitut koneet läpäisivät pudotuskokeen ja käyttökestävyyskokeen. Koneiden mekaaninen kestävyys ja käyttökestävyys osoittautuivat paremmiksi kuin aiemmissa laajoissa testeissä, joita Tukes teetti 9 vuotta sitten, Jussi Vesti sanoo tiedotteessa.

Testaukset Tukes teetti SGS Fimko Oy:n testauslaboratoriossa koneita koskevien standardien mukaisesti.

Tukes hankki testattavat koneet verkkokaupoista ja kivijalkakaupoista hintaluokaltaan halvimpien ja/tai suosituimpien tuotteiden joukosta.

Tukes muistuttaa, että se ei tarkasta tuotteita ennakkoon.

Vaikka ennakkotarkastuskäytäntö päättyi jo lähes 30 vuotta sitten, virheellinen käsitys istuu suomalaisissa tiukassa. Tukesin tänä vuonna teettämässä kyselyssä ilmeni, että suomalaisista 89 prosenttia luulee viranomaisen tarkastavan ennalta sähkölaitteita ja 78 prosenttia uskoi ennakkotarkastuksen koskevan koneita.

Tukes valvoo kuluttajakäyttöön tarkoitettujen koneiden turvallisuutta. Ammattikäyttöön tarkoitettuja koneita valvovat työsuojeluviranomaiset.