Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jos kaikki menee hyvin, joensuulainen Julius, 11, on uuden metron ensimmäisiä matkustajia – "Mä rakastan metroa"

Metro aloittaa liikennöinnin Matinkylän ja Kivenlahden välillä varhain lauantaiaamuna.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, joensuulainen Julius Litja, 11, hyppää lauantaina ensimmäisen Kivenlahdesta starttaavan metrojunan kyytiin kello 4.56.

Koululainen fanittaa metroa ja haluaa ehdottomasti tälle historialliselle ajelulle. Tarkoituksena on huristella matkustajaliikenteen Kivenlahden ja Matinkylän välillä käynnistäneellä metrovuorolla aina Vuosaareen saakka.

– En ole ikinä odottanut mitään niin paljon kuin tätä, hän kertoo Länsiväylälle.

Litja kertoo rakastaneensa metroa ”melkein aina”. Häntä kiinnostavat myös ratikat, junat ja bussit.

– Niissä on kivat, omanlaisensa tunnelmat, äänet ja tuoksut. Metrossa kiinnostaa kaikki, koko kokonaisuus, se että pääsee tosi syvällä maan alla menemään paikasta toiseen.

Yksitoistavuotias on fiilistellyt rakentuvaa länsimetroa katsomalla You tube -videoita esimerkiksi metroasemista ja metron reitistä metronkuljettajan näkövinkkelistä. Hän muistaa Espoon ja Helsingin metroasemat järjestyksessä ja tietää monenlaista faktaa vetureista ja junista.

– Mä rakastan metroa. Olen ajatellut metronkuljettajan ammattia ja ehkä mä haen siihen työhön, kun olen tarpeeksi vanha, hän pohtii.

Mukaan metroajelulle on lähdössä hänen äitinsä Inka Linnapuomi. Linnapuomi on tulossa poikiensa Julius ja Eemil Litjan kanssa Joensuusta Espooseen jo perjantaina.

– En usko, että minua nukuttaa sinä yönä. En ole ikinä ollut hyvä nukahtamaan, jos seuraavana päivänä on joku tärkeä juttu, Julius Litja sanoo.

Inka Linnapuomi kertoo poikansa fanittaneen metroa jo usean vuoden ajan. Samalla äitikin on oppinut monenlaista metroon liittyvää.

– Julius katsoo You tubesta videoita eri maiden metrosysteemeistä, mutta suurimman vaikutuksen tekee länsimetro ja Helsingin metro. Joku saksalainen on tehnyt laadukkaita videoita Helsingin metrosta. Olen katsellut niitä Juliuksen kanssa useaan otteeseen, kertoo Linnapuomi.

Metrolla matkustaminen on Litjalle tuttua, sillä perhe on päässyt länsimetron ykkösvaiheen avauduttua 2017 Joensuusta juna-metro-yhdistelmällä mummolaan. Mummola sijaitsee Matinkylässä.

Edellisen kerran maanalaisella huristeltiin elokuussa.

– Metro on pääkaupunkiseudulla ollessamme meidän pääasiallinen kulkuvälineemme. Pääkaupunkiseudulla on hyvät julkisen liikenteen yhteydet ja ostamme yleensä vuorokausilippuja, kertoo Linnapuomi.

– Ja Metrolla mummolaan -laulua on laulettu paljon.

Linnapuomi kertoo, että Julius saa kotikonnuilla liikkua itsekseen busseilla.

– Olen antanut Juliukselle luvan, että hän saa suhailla lauantaina tai sunnuntaina myös metron lähiliikenteessä. Se on ollut hänellä isona haaveena.

Länsimetro Oy:n viestintäpäällikkö Marianne Partanen kertoo, että metrofanit ottavat satunnaisesti yhteyttä pyytääkseen esimerkiksi linjakarttoja ja metrotuotteita. Metrofaneja oli liikkeellä myös elo-syyskuussa järjestetyillä metroasemavierailuilla.

– Henkilökohtaisesti tapaamani ihanat metrofanit ovat olleet kouluikäisiä poikia, Partanen kertoo.

– Junabongareiden ja lentokoneiden ihailijoiden lisäksi myös metroja ja asemia voi fanittaa!

Länsimetro Oy on tehnyt videoita metrofanien ja muiden katsottavaksi. Matka länsimetron salaisiin tiloihin -videolla pääsi maan alle Finnoon metroaseman rakennustyömaalle ja koeajovideolla mukaan koeajolle Matinkylästä Kivenlahteen.

Länsimetron valmistuminen on ollut pitkä taival. Espoon valtuusto teki historiallisen päätöksen metron rakentamisesta vuonna 2006, ja jo sitä ennen metron jatkamisesta Espooseen oli keskusteltu vuosikymmeniä. Metropäätös on vaikuttanut merkittävästi koko Espoon kasvuun ja kehittymiseen.