Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaiset kertovat, miten talouskurimus vaikuttaa lahjaostoksilla – "Täytyy olla tarkka, ettei tule velkajoulu"

Kuun vaihde käynnisti vähittäiskaupan tärkeimmän myyntikuukauden. Kävimme kauppakeskus Sellossa kysymässä, kuinka anteliasta pukkia perheissä odotetaan.

Laukkaava inflaatio ei vaikuta niipperiläisen Susanne Kudeweh-Kaikkosen joulusuunnitelmiin.

Kolmen lapsen äiti kertoo, että perheessä valmistellaan joulua ja ostetaan lahjoja kuten ennenkin.

– Haluan muistaa kaikkia, mutta en överiostamisella. Yhdessäolo ja ruoka ovat pääpointteja. Ostamme vain tarpeellista, hän sanoo.

– Aina niitä lahjoja kuitenkin tulee, vaikka kuinka sovitaan, ettei hankita paljoa.

Kudeweh-Kaikkonen odottaa hetkeä, kun isovanhemmilta perityt kuusenpallot otetaan esiin. Sukupallot ovat isoisän omistamasta saksalaisesta joulupallotehtaasta.

Rakkaus jouluun syntyikin jo lapsuudessa, jolloin Kudeweh-Kaikkonen pääsi häärimään joulupukin pajakylässä.

– Isä oli perustamassa joulupukin pajakylää ja joulu on ollut aina meille tärkeä. Hössötin jo lapsena meille joulua kotiin, hän kertoo.

Tällä kertaa etsinnässä eivät olleet joululahjat. Ostoslistalla oli tyttöjen juhlavaatteita, sillä edessä oli perheeseen syntyneen poikavauvan ristiäiset.

Vermolainen Anita Berg aikoo tänä vuonna laittaa joulua lähipiirilleen. Viime vuonna joulun vietto jäi vähiin, sillä kohdalle osui työvuoro.

Lahjat ovat hankinnassa ainakin lapselle ja lapsenlapsille sekä miehelle. Joulumieltä lisää joulukuulle osuva toisen lapsenlapsen laskettu aika.

– Yleensä kysyn, mitä tarvitaan, enkä osta umpimähkään sellaista, mitä ei ehkä tarvittaisikaan, Berg kertoo.

Laukkaava inflaatio on saanut Bergin seuraamaan hintoja ja miettimään kulutusta.

– Ostamme kaikki alennusmyynnistä, emme osta normihintaista, hän kertoo.

Lahjojen lisäksi jouluna aiotaan herkutella perinteiseen tapaan riisipuurolla, tortuilla, itse tehdyillä laatikoilla ja kalkkunalla.

Budjettia joulumenoihin hän ei kuitenkaan ollut ainakaan vielä laatinut.

– Täytyy olla tarkka, ettei tule velkajoulu, hän huikkaa.

Kaupan myynti kasvaa perinteisesti joulukuussa vuoden kuukausikeskiarvoon verrattuna noin viidenneksen, kertoo Kaupan liitto tiedotteessa.

Sen mukaan joulusesongin tuoma myynnin lisäys on ollut 175 euroa jokaista Suomessa asuvaa 15–85 -vuotiasta ja 285 euroa kotitaloutta kohti.

Kauppakeskuspäällikkö Sanna Kouvalainen kertoo, että kauppakeskus Sellon lokakuun myynti ylitti pandemiaa edeltäneen lokakuun eli vuoden 2019 lokakuun myynnin.

Myös joulukauppa on käynnistynyt kauppakeskuksessa kivasti, Kouvalainen kertoo.

– Varsinkin loppuviikot ja viikonloput ovat olleet erittäin vilkkaita.