Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liki 4 000 kuudesluokkalaista kutsuttiin juhlimaan itsenäisyyttä – Espoolle tehty oma biisi sytytti tunnelman

Satoja kuudesluokkalaisia parveilee juhlapuvuissaan Opinmäen koulun pihalla Suurpellossa.

Kalajärven koulusta ensimmäistä kertaa paikalle ovat saapuneet Cecilia Bjerregaard ja Inka Tiikkainen, Viljami Intke, Eelis Nykänen.

Nelikko sanoo, että tunnelma on odottavan jännittävä.

– Ihan jees.

Juhlan pääjärjestäjinä ovat Espoon kaupunki ja varusmiessoittokunta, joka vastaa musiikkitarjonnasta ja vieraiden ohjaamisesta oikeisiin pisteisiin.

– Juhlan tunnelman aistii täällä, kommentoi musiikkikapteeni, varusmiessoittokunnan päällikkökapellimestari Juhani Valtasalmi.

Valtasalmi on toiminut varusmiessoittokunnassa kapellimestarina vuodesta 2018. Pari vuotta itsenäisyyspäivän tapahtuma toteutettiin etänä videona ja musiikki välitettiin suoraan koulujen luokkiin.

Nyt juhlaa on valmisteltu Espoon kaupungin henkilöstön kanssa jo hyvissä ajoin.

– Varsinaisen juhlan viimeistely tehtiin reilussa kuukaudessa, ja se on osa aliupseerikurssin kakkosjaksoa, johon sisältyy sotilasmusiikki.

Valtasalmen mukaan koko sotilasmusiikkiala ja varusmiessoittokunta pyrkivät esiintymällä tavoittamaan lapsia ja nuorisoa muuallakin Suomessa.

Päivää myöhemmin vuorossa on Ylöjärvi.

Latokaskelainen varusmiessoittokunnan viestinnästä ja mediasta vastaava Oscar Smith on aliupseerikurssilla nyt kolmatta kuukautta. Hän aloitti varusmiespalveluksensa kesän saapumiserässä.

– Meillä on täällä lahjakas ja taitava porukka. He ovat tulevia ammattimuusikoita. Tämä juhlaperinne on hieno.

Käätyihin sonnistautunut kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kätteli juhlasalissa oppilaita.

– On hienoa, että voimme viettää itsenäisyyspäivää yhdessä. Tämä on todella arvokas juhla. Pääsen katsomaan kaikkia 6.-luokkalaisia silmiin.

Mäkelä kiittelee nuorekkaasta tunnelmasta kasvun ja oppimisen toimialaa ja varusmiessoittokuntaa.

Kättelyt sujuivat Länsiväylän haastattelemien Kalajärven koululaisten mielestä hyvin.

Tiikkainen, Intke ja Nykänen kertovat viettävänsä perheensä kanssa itsenäisyyspäivää. Linnan juhlien vastaanoton katsominen televisiosta kuuluu heidän perinteisiinsä.

– Syödään jotain hyvää ruokaa ja katsotaan itsenäisyyspäivän vastaanottoa, Intke ennakoi.

On juhlapuheiden ja tanssien aika. Perinnetanssien jälkeen alkaa rennompi irrottelu, kun Helsingin poliisisoittokunnan Onni Lonkan Espoolle säveltämä Yhdessä ollaan enemmän -kappaleen säkeet sytyttävät yleisön.

Kaupunginjohtajan rinnalla oppilaita vastaanottaa toiminnan ihmisenä tunnettu perusopetuksen Keski- ja Pohjois-Espoon aluepäällikkö Kaisa Alaviiri.

Hän avaa hiukan järjestelyjen historiaa. Tiina Raula Sunan koulusta on juhlan idean sydän ja sielu.

– Hän pyysi minua apuun ja sanoin, asia selvä. Otin yhteyttä kaupungin sivistystoimen johtoon ja Jukka Mäkelään. Silloinen esimieheni Ilpo Salonen totesi: loistava idea ja yhteisöllinen tapahtuma. Tälle vihreää valoa.

Ensimmäinen itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestettiin vuonna 2017. Kaksi koronavuotta juhlittiin etänä

– Silloinkin yhdessä. On ilo olla tällaisen tapahtuman suojelija.

Alaviiri huomauttaa, että juhla ei ole valinnainen, vaan kaikki saavat osallistua.

Opinmäen koulu on valittu Alaviirin mukaan juhlapaikaksi väljien tilojen ja helppojen kulkuyhteyksien ansiosta. Tänä vuonna kuljetukset järjestettiin pohjoista Espoota, kuten Kalajärven koulua myöten.

Itsenäisyysjuhlaan kutsuttiin lähes 4 000 kuudesluokkalaista opettajineen ja rehtoreineen.

Juttua muokattu 5.12. kello 7.35: Kappaleen on Espoolle säveltänyt Onni Lonka, ei Olli Lonka. Juttua muokattu 12.12. kello 10.35: Juhani Valtasalmi on varusmiessoittokunnan päällikkökapellimestari, ei puolustusvoimien.